Repovesi nationalpark är Årets Utflyktsmål

Repovesi nationalpark valdes till Årets Utflyktsmål 2012 genom en allmän omröstning. Repovesi är ett unikt skyddsobjekt för skogsnatur. Till nationalparken hör också Aarnikotka-skogens naturskyddsområde, ett privat skyddsområde som ägs av UPM.

​Repovesi nationalpark grundades år 2003 efter att UPM hade skänkt 560 hektar mark till staten för anläggning av en nationalpark. Vid samma tidpunkt fredade bolaget ett område på 1 500 hektar som privat skyddsområde, Aanikotka-skogen, bredvid nationalparken. Området sköts av Forststyrelsen.

I Repovesiområdet finns mer än 50 kilometer vandringsleder av olika slag och ett stort antal rastplatser där man kan göra upp eld. I Repovesi finns också Olhava, en av de bästa bergsbranterna för klättring i Finland. Hit kommer ett stort antal klättrare speciellt under sommarveckosluten. Repovesi nationalpark har årligen cirka 80 000 besökare.

Årets utflyktsmål valdes nu för åttonde gången genom en omröstning som ordnats av Forststyrelsen. Temat för i år var familjeutflykter.

Läs mer om Repovesi nationalpark www.utinaturen.fi/repovesi