Vihta

Näin teet saunavihdan

​Vihdan tekeminen aloitetaan marssimalla metsään ja keräämällä 35-40 koivun oksaa yhtä vihtaa varten. Lehtien tulee olla terveitä ja täysikasvuisia. Muistathan pyytää maanomistajalta luvan, sillä oksien katkominen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.

​Paras vihta tai vasta tulee rauduskoivusta, joka on jämäkämpää ja karheampaa ja kestää paremmin vihdottaessa kuin hieskoivu. Vihdan keskelle voi laittaa hieskoivua tai yhden mustaherukanoksan tuoksua antamaan. 

Aloita tekemällä side noin metrin mittaisesta koivuvesasta. Raappaa kuori pois ja pehmennä vitsas kiertämällä sitä tyvipäätä kohti. Lado noin 50 cm mittaiset oksat yksi kerrallaan lehden harmaa puoli ulospäin. Lehden nurja puoli on karheampi, joten se ei tartu vihtoessa kosteaan ihoon kiinni. Riivi kahvan osalta lehdet pois. Kun puolet oksista on ladottu, käännä kimppu ja lado toinen puoli.

Pujota vitsas tyviosan läpi, kierrä simpukaksi ja kiristä. Jatka vitsaksella tyveä kohti ja tee toinen panta ja lenkki ripustusta varten. Lopuksi tasoita kahvan pää puukolla. Kunnon vihta kestää useamman käyttökerran.

Talven saunomisia varten voit kuivattaa vihtoja ilmavassa ja varjoisassa paikassa. Kuivattu vihta herätetään vedessä ennen käyttöönottoa. Vihta voidaan myös pakastaa muovikelmuun käärittynä.