Tarkasta taimikkosi kunto ennen lumentuloa

​Syksyllä kannattaa käydä kaikki alle viisivuotiaat taimet läpi. Kun huolehdit nuorten taimien elinvoimaisuudesta ja teet helpot heinäystyöt ajoissa, vaikutat vahvasti metsäsi tuottavuuteen tulevaisuudessa.
Heinä on nuoren taimikon vihollinen. Voimakas heinittyminen aiheuttaa ongelmia usein rehevämmillä metsämailla ja varsinkin peltojen metsitysalueilla. Korkeana kasvava heinä painuu hennon taimen päälle ja peittää sen. Heinämaton alla taimella on melko tukalat oltavat – märkä heinä on painavaa, ja vähitellen taimi painuu kohti maan pintaa. Kostean ilman hautomana taimea uhkaavat homeet ja myyrät. Ilman kunnon heinäämistyötä taimikko voi tuhoutua osin tai jopa kokonaan.
 
Taimikon varhaishoito on tärkeä osa metsänuudistamistyöstä. Se on metsänomistajalle myös taloudellisesti erittäin järkevää. Kun huolehdit nuorten taimien elinvoimaisuudesta ja teet helpot heinäystyöt ajoissa, vaikutat metsän kehitykseen aina kiertoajan loppuun asti ja siten myös metsästä saataviin tuloihin.
 
Hyvä ajankohta heinäämiselle on syksyllä, kun vihreät havupuiden taimet on helppo löytää kellastuneen heinän seasta. Heinäystyö ei vaadi erityisiä välineitä ja se sopii hyvin kuntoiluksi raikkaassa syyssäässä. Heinääminen tehdään polkemalla, repimällä tai niittämällä pintakasvillisuus taimien ympäriltä. Apuvälineenä voi käyttää sirppiä, raivausveistä tai ruohoterällä varustettua raivaussahaa. Myös sählymaila on oiva väline heinän taittajaksi, sillä pyöristetty muovilapa ei vahingoita taimikkoa.
 
Mitä nuorempi taimikko, sitä tärkeämpää tarkastus on. Viisivuotisina taimet jo pärjäävät, mutta niitäkään ei kannata unohtaa. Taimikkokäynnillä voit tutkia vesakon kasvamista ja pohtia, olisiko pian aika tehdä varhaisperkaussuunnitelma.
 
Heinäämiseen ja muuhun taimikon varhaishoitoon saat neuvoja UPM metsäasiakasvastaavalta. Jos haluat pysyä ajan tasalla metsäasioista, tilaa uutiskirjeemme.
 
Lue lisää: