Metsä on taimikonhoitajan työpaikka

​UPM Silvestan metsuri Jukka Hapulahti on pitkän linjan metsätyöntekijä. Hän hoitaa taimikkoa ammattimaisin ottein Uudellamaalla.
​Metsurin varusteet, kypärä, kuulosuojaimet ja raivaussaha ovat tulleet Hapulahdelle vuosien saatossa tutuiksi. Työkin sujuu kuin itsestään, eikä työvaiheita tarvitse juuri miettiä. Hapulahti aloitti uransa vuonna 1979 Hyvinkäällä Kytäjän Kartanolla. ”Tilipussit tuotiin vielä silloin metsään, niin sanotusti kannolle”, hän muistelee.

Aloittaessaan työt metsurina Hapulahdella ei ollut metsäalan perustutkintoa. Sittemmin hän on kuitenkin saanut paljon koulutusta työnantajiensa kautta ja hankkinut muun muassa metsämestarin erikoisammattitutkinnon.

Hapulahden kuulokkeissa soi Radio Suomi, mikä peittää alleen raivaussahan pärinän. ”Sen tämä työ tekee, että kotiin mennessä ei kaipaa ääntä. Hiljaisuutta vain ja suihkun”, Hapulahti toteaa, riisuu raivaussahan valjaat ja istahtaa tienpenkalle tauolle. Kahvipaussilla on eväiden syömisen lisäksi hyvin aikaa myös raivaussahan teroittamiseen. Hapulahti tietää, että kun terää teroittaa vähän tarpeeksi usein, se pysyy aina hyvänä.

Hapulahti on toiminut metsurina jo 35 vuotden ajan. Työ on opettanut yhtä ja toista metsästä ja sen hoidosta. Katso video hänen työstään taimikonhoitajana ja voit itsekin oppia uutta metsätyöstä. Lisätietoa raivaussahatöistä löydät Metsäkirjastosta.