Syysistutuskausi on käynnissä - mitä syysistuttajan tulee ottaa huomioon?

​​​Vielä on hieman jäljellä hyvää istutusaikaa, kun maassa on kosteutta. Syysistutuskausi jatkuu syyskuun loppuun. Syksyllä istutetut pienet taimet pääsevät hyödyntämään seuraavan kasvukauden kasvupaikallaan kokonaan. Koko istutuskauden hyödyntäen voi jakaa myös työn tasaisemmin.
Syysistuttajan on hyvä ottaa huomioon kaksi tekijää suunnitellessaan istutusta. Ne ovat routiminen ja keväinen ahavatuhoriski. Taimien juurten kasvu hiipuu syyskuun puolivälissä, jolloin taimet eivät ehdi ankkuroitua maahan. Siten syyskuulla ei kannata enää laittaa taimia routiville maille. Vettä läpäisevillä mailla istutuskausi jatkuu syyskuun loppuun. 

Hyvin myöhäinen istutusajankohta altistaa taimet kevätahavalle. Vaikka myöhäissyksyllä olosuhteet olisivat muuten otolliset, kasvattaa se taimien riskiä altistua ahavatuholle. Kannattaakin laittaa taimet ajoissa maahan kasvupaikan olosuhteet huomioon ottaen, jolloin taimet ehtivät valmistautua lepokauteen.
Käytännössä syysistutus on kuusen istutusta. Koivun ja männyn syysistutuksen onnistuminen ei ole yhtä todennäköistä kuin kuusella, minkä takia koivu- ja mäntytaimikoiden perustamista ei suositella enää syksyllä. 

Vielä ehtii istuttaa. UPM Metsän paikalliset metsäammattilaiset auttavat uudistamissuunnitelman tekemisessä. 


Katso myös​Julkaistu 8.9.2015