Metsään ja marjaan!

​Mistä löytyy varsinainen suomalainen super food? Suomalaisesta metsästä. Metsämarjat alkavat olla parhaillaan: esimerkiksi mustikka, vadelma ja metsämansikkakin. Puhdasta ja terveellistä.

​Juuri nyt onkin erinomainen aika suunnata saappaat marjametsään. Puhtaan siniset mustikat ja vastustamattomat vadelmat odottavat poimijaa. Suomalaiset marjat sisältävät mm. vitamiineja, flavonoideja ja polyfenoleja – ne ovat tutkitusti terveellisiä.

Jos marjamatka sattuu suuntautumaan omaan tai vaikka perikunnan metsäpalstaan voit samalla reissulla tehdä havaintoja myös taimikoiden, metsän ja puuston tilasta.Mitä metsällesi kuuluu?


Taimikot – uuden metsän alku ja sen ensiaskeleet saattavat kärsiä lehtipuuvesakon varjostuksesta. Pienemmille taimille puhutaan varhaisperkauksesta, jolla vapautetaan pieni taimikko lehtipuuston alta. Toisinaan tarvitaan heinäämistä, jossa taimille annetaan elintilaa heinistä.

Varttuneemmilla taimikoilla (puuston pituus 4 – 6 metriä) puhutaan taimikonhoidosta, jossa myös harvennetaan yleensä itse taimia kohti ensiharvennusta; hakkuuta, josta saadaan ensimmäinen sato ainespuun muodossa. Tällöin metsä on noin 30-vuotias.

Ensiharvennustarpeesta kertoo ”tiheän” näköisen metsän lisäksi elävän latvuksen määrä, joka kuusella tulisi olla noin puolet puun pituudesta. Varsinaisesti harvennustarvetta ja –voimakkuutta selvitetään harvennusmalleilla. Ne kertovat, kuinka runsas puumäärä hyödyntää parhaiten kasvupaikan puuntuotantopotentiaalin.

Metsästä saattaa löytyä puustoa, joka on jo kasvunsa päättänyt ja odottaa sadonkorjuuta. Voi olla, että puun korjuun viivästyminen alkaa aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita esimerkiksi lahoamisen ja erilaisten tautien vuoksi.

Kiinnostuitko metsästi tilasta? UPM Metsä tarjoaa asiantuntemuksensa avuksesi. Helposti!

Lähin asiantuntija on vain klikkauksen päässä UPM Metsämobiililla (metsämobiili.fi). Saat samalla ajo-ohjeet lähimmälle UPM:n toimistolle!

Voit myös hakea vaivattomasti yhteyshenkilömme täältä!

PS. Hoidettu metsä tuottaa myös marjoja paremmin!


Hyödyllisiä linkkejä:

Mikä puulaji sinä olet?
Metsäkirjasto
Metsän henki
Facebook