Korkeakoskelta, laadukkaiden mäntymetsien keskeltä, laatusahatavaraa maailmalle

​UPM:n Korkeakosken saha Keski-Suomessa Juupajoella tuottaa 330 000 m3 sahatavaraa vuodessa. Tuotteiden korkean laadun salaisuus on hyvälaatuinen mäntytukki, joka on kasvanut sahan lähialueiden vastuullisesti hoidetuissa mäntymetsissä. Alueen metsänomistajien mäntyä voi löytyä niin brittikodin ikkunapuitteista ja ovista tai huonekaluista yhtä hyvin kuin suomalaisjärven rantaan rakennetun kesäasunnon rakenteista ja kalusteista.

​”UPM Metsän puuta ostavat metsäasiakasvastaavat tuntevat tuotteidemme laatuvaatimukset ja tietävät, millainen tukki on meille parasta. Heidän kauttaan tieto välittyy metsänomistajille”, Korkeakosken sahanjohtaja Sami Kotivuori kertoo. ”Mielellämme esittelemme sahaamme myös metsänomistajille ja kerromme tuotteistamme ja omien asiakkaidemme vaatimuksista. Näissä keskusteluissa metsänhoidon ja puun laadun merkitys avautuvat helposti.”

Korkeakosken sahan tuotteista noin kolme neljäsosaa lähtee vientimarkkinoille. Suurin yksittäinen markkina on Iso-Britannia, missä puusepänteollisuus jalostaa sahatavaran edelleen esimerkiksi ikkunanpuitteiksi, oviksi, oven karmeiksi tai sisustuspaneeleiksi. Talonrakennustyömaalta voi myös löytyä Juupajoelta kotoisin olevia sahatavarapaketteja odottamassa käyttöä. Yhtä lailla keskisuomalaista mäntyä voi löytyä marokkolaisen kodin ovien ja ikkunoiden puitteista. Kotimaassa esimerkiksi monet hirsitalorakentajat ovat Korkeakosken sahan kanta-asiakkaita.”Isossa-Britanniassa puun alkuperä- ja vastuullisuusvaatimukset ovat olleet tapetilla jo vuosikausia. Useimpien asiakkaidemme ykköslaatuvaatimus onkin FSC®-sertifiointi”, Kotivuori kuvaa keskusteluja sahansa asiakkaiden kanssa. ”Asiakkaamme painottavat vastuullista toimintaa ja FSC on heille merkki siitä, että toiminta metsästä alkaen ketjun kaikissa vaiheissa on kunnossa.”

"Vastuullinen, hyvä metsänhoito on itsestäänselvyys useimmille suomalaisille metsänomistajille", metsäasiakaspäällikkö Tapani Melkas toteaa. ”Se ei kuitenkaan riitä tehtaidemme ulkomaisille asiakkaille, jotka eivät tunne tapaamme toimia. Koska perusasiat on jo hoidettu hyvin, on liittyminen UPM:n FSC-ryhmäsertifikaattiin (FSC-C 109750) monelle metsänomistajalle johdonmukainen valinta”, Melkas jatkaa.

Luonnollisesti myös tukin järeys, suoruus ja oksattomuus ovat meille tärkeitä sekä Kotivuori että Melkas painottavat. Ne vaikuttavat ratkaisevasti sahan tuotantotehokkuuteen ja kilpailukykyyn kilpailluilla sahatavaramarkkinoilla.

 

Lue lisää metsäsertifioinnista »

Lue lisää: