kirjanpainajatuho

Kirjanpainajatuhot vaivaavat kuusikoita

​Pitkä ja lämmin kesä on lisännyt kirjanpainajatuhoja. Metsänomistajan on syytä käydä tarkastamassa omat kuusimetsänsä tuhojen varalta.

​Kirjanpainaja on 4-5 mm mittainen kaarnakuoriainen, joka elää kuusen kuoren alla. Kirjanpainajat aiheuttavat kuusikoille merkittäviä metsätaloudellisia tuhoja. Tavallisesti ne lisääntyvät tuulenkaadoissa ja tuoreessa kuusipuutavarassa, mutta lisääntyessään voimakkaasti ne iskevät myös eläviin kuusipuihin.

Kirjanpainajatuhon merkkinä on kuusien nopea kuivuminen pystyyn. Metsänomistajalle voi aiheutua merkittävää metsätaloudellista tappiota, sillä kuivuneet kuuset kelpaavat ainoastaan energiakäyttöön. Tappioiden minimoimiseksi kannattaa toimia nopeasti ja estää hyönteistuhon laajeneminen.

Suurin riski tuhoihin on myrskytuhojen reunametsissä, vanhoissa kuusikoissa ja lämpimissä metsänreunoissa. Kirjanpainajan iskeytymän tunnistaa hienosta ruskeasta purusta rungon tyvellä tai rungolla pienten reikien ympärillä. Kirjanpainajan valtaamat puut tulee kaataa ja kuljettaa pois metsästä, ja estää tuhojen laajeneminen ympäristöön. Jo kuolleita puita ei tarvitse kaataa, koska niistä kirjanpainaja ovat jo poistuneet.

- Etenkin talviharvennetut kuusikot kannattaa käydä tarkastamassa. Myös hakkuuaukkojen reuna-alueita on hyvä tarkkailla. Puukolla voi raottaa puun kuorta ja katsoa löytyykö rungolta valkoisia toukkia vai mustanruskeita aikuisia. Kaarna irtoaa levynä, jos kirjanpainaja on puuhun iskeytynyt, opastaa metsäasiakasvastaava Tapio Laine Puumalasta.

- Jos kuusen rungolta löytyy toukkavaihetta, niin tuho on käynnissä. Kun toukat aikuistuvat, niin parveilu alkaa ja tuho leviää eteenpäin. Jos kuusikosta löytyy kirjanpainajan iskemiä puita, niin metsänomistajan olisi parasta ottaa pikaisesti yhteyttä asiantuntijaan ja sopia tarvittavista toimenpiteistä, Laine kehottaa.      

Lue lisää kirjanpainajasta MetINFON sivulta.

Voit ottaa yhteyttä UPM metsäasiakasvastaavaan joko asuinpaikkakunnallasi, mökkikunnassasi tai metsän sijaintipaikalla ja sopia metsäkäynnistä. Yhteystiedot löydät hakutoiminnolla tai soittamalla p. 0204 16 121.​​