Parhaat vinkit metsäisiin kesäretkikohteisiin

​Suomessa on paljon koettavaa ja nähtävää etenkin kesällä. Muista kesälomaa suunnitellessa myös mukavat metsäiset vierailukohteet, joissa vierailun voit yhdistää matkojesi varrelle. Kokosimme vinkkilistan lomareissujen suunnittelun avuksi. Videolla Verlan pahvitehdasmiljöö ja museo. 

​Tiedekeskus Lusto, Punkaharju
Metsäkulttuurin tiedekeskus Lusto on täynnä mielenkiintoista nähtävää. Luston näyttelyt kertovat monipuolisesti metsästä ja sen merkityksestä suomalaisten elämässä. Tämän vuoden erikoisuuksia ovat esimerkiksi Kaija Kiurun Luontonäkymiä-installaationäyttely sekä Metsäsuomalaiset-näyttely, joka kuvaa metsäsuomalaisten elämää ja omaleimaista kulttuuria. 

WWF:n perintömetsä Pyhänpää, Kuhmoinen
Ykköskohde upeita metsämaisemia etsivälle on WWF:n perintömetsä Pyhänpää. Suositussa virkistyskohteessa voi tuntea historian lehtien havinan: Pyhänpään jyrkänteiltä löytyneet kalliomaalaukset ajoittuvat yli 6000 vuoden taakse. Lisäksi alueen monimuotoisuusarvot ovat poikkeukselliset. Pyhänpään rinteiden männiköitä ei ole hakattu vuosikymmeniin, ja metsätyyppien runsaus on huomattava. Alueen lajistoon kuuluvat muun muassa liito-orava ja valkoselkätikka.

Hevoshaan arboretum, Sippola ja Verlan pahvitehdasmiljöö ja museo, Verla
UPM:n ylläpitämä Hevoshaan arboretum Sippolassa lähellä Kouvolaa esittelee harvinaisempia puulajeja. Puut on istutettu pääosin 1930-luvulla. Arboretumissa on lajikyltit ja sinne on vapaa pääsy. Samalla reissulla voi tutustua myös maailmanperintökohde Verlan ainutlaatuiseen pahvitehdasmiljööseen. Vuodesta 1972 museona toiminut Verla hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1996. Tehdasmuseon omistaa ja sitä ylläpitää UPM.

Repoveden kansallispuisto, Repovesi
Repoveden kansallispuisto ja siihen liittyvä Aarnikotkan metsän luonnonsuojelualue on metsien ja järvien muodostama karu, salomainen alue. Repoveden alueelta löytyy yli 50 kilometriä eritasoisia retkeilyreittejä ja runsaasti taukopaikkoja tulentekopaikkoineen. Erikoisuutena Repovedellä on myös yksi Suomen parhaista kiipeilykallioista, Olhava.

Lisätietoa kaikista retkikohteista ja paljon muuta mukavaa löydät Metsäkirjaston Vapaa-aika -osiosta. Kurkkaa myös ohje vaikkapa Vihdan tekemiseen tai Metsävalokuvaukseen.