Kauhavan paikallistiimin metsänomistaja-asiakkaat arvostavat kokonaispalvelua

​Kauhavan metsäpalvelutoimiston aamukahvipöydässä istuu normaalisti kaksi: Timo Kangas, metsäasiakasvastaava ja Mauri Pihlajamäki, metsäasiantuntija. Usein pöydän ääreen istahtaa myös joku metsänomistaja. Toimisto on sijainnut samalla paikalla Kauppatien varressa jo pitkään, ja reitti on tuttu Kauhavan keskustaan asioimaan tuleville isännille ja emännille. Keskeisillä paikoilla sijaitsevat myös Kauhavan paikallistiimin toimistot Härmässä ja Tervajoella. Härmän toimistoa isännöi Juha Kalliokoski ja Tervajoella metsänomistajia palvelee Pekka Kauppila.

Sekä paikalliset metsänomistajat että metsäasiakasvastaavamme arvostavat suoria kontakteja ja henkilökohtaista keskustelua, vaikka rutiiniasioita hoidettaisiinkin sähköpostitse tai netin kautta. Toimistojen ovet ovatkin avoinna ja vieraat toivotetaan tervetulleiksi aina, kun toimistoilla ollaan.

”Täällä metsänomistajat asuvat lähellä metsiään, vaikka ne sijaitsevatkin pitkän matkan päässä pellon takana. Etämetsänomistajia on vähän”, Timo kuvailee eteläpohjanmaalaista metsänomistajaa.

”Tyypillistä täällä on, että metsiä hoidetaan hyvin ja metsänhoitotöitä teetetään paljon myös ulkopuolisilla ammattilaisilla”, Pekka jatkaa kuvausta.

Kauhavan tiimin alueella metsänomistajat ovat tottuneet siihen, että kun UPM:n toimiston oven avaa, palvelu on kokonaisvaltaista. Usein sisään tulijan avausrepliikki viittaa siihen, että metsäasioista on puhuttu naapurin kanssa ja saatu vinkki, että kannattaa mennä UPM:n toimistolle, koska sieltä saa yhdellä istumalla koko paketin puukaupasta metsänhoitotöihin, kertovat Timo, Pekka, Juha ja Mauri.

UPM Silvestan paikalliset metsurit Elias Näykki, Risto Tuohimaa, Reijo Rannanjärvi sekä  metsäpalveluyrittäjät Hannu Koski, Peter Sundvall, Pentti Palokangas ovat myös tehokkaita viestinviejiä. Heidän työnsä laatuun luotetaan, ja he tuntevat paikallisten metsät ja niiden tilanteen.

”Kerrankin kaupan pihassa satuin kuulemaan, kun Elias kovisteli metsänomistajaa hoitotöistä ja kehotti häntä kävelemään suorinta tietä toimistoomme”, Timo kertoo.

Töiden suunnittelu on monimuuttujatehtävän ratkaisemista

Noin kerran kuussa Kauhavan paikallistiimi kokoontuu yhteen operaatiosuunnittelija Erno Toroin johdolla pohtimaan operatiivisia asioita: tehtaiden puutarpeita, oman alueen varantoja ja ostotarpeita, paikallista tarjontaa ja kokonaistilannetta. Usein mukana on myös Markku Keppo Lapualta, jonka vastuulla ovat Isokyrön metsänomistajat. Neljä kertaa vuodessa paikalla ovat myös korjuu- ja kuljetusyrittäjien Konepalvelu Hölrinin ja Kuljetus Haaviston edustajat. Silloin keskitytään korjuun ja kuljetusten ajankohtaisiin asioihin, tulevaisuuden näkymiin, turvallisuusasioihin ja laatupalautteeseen.

”Tilat tosiaan sijaitsevat peltojen takana ja monta kertaa metsään ei päästä ennen kuin viljat on puitu”, Erno kuvailee korjuusuunnittelussa huomioitavia asioita. ”Tilarakenteesta johtuen myös kuljetusreittejä ja varastopaikkoja suunniteltaessa on lupia kysyttävä usealta eri maanomistajalta.” 

Alueen tilat ovat pieniä, keskimäärin 30 hehtaaria, ja yksittäisten metsänomistajien tilat sijaitsevat kapeina sarkoina vieri vieressä. Pääasiallisesti toimitaan myös turvemailla. Noin sadan kilometsin päässä Pietarsaaressa, minne sekä kuitupuu että tukit toimitetaan, sellutehdas ja saha tarvitsevat puuta tasaisesti vuoden jokaisena päivänä. Kaikkien tekijöiden yhteensovittaminen ja homman onnistuminen vaativat hyvää suunnittelua ja yhteistyötä metsänomistajien, yrittäjien ja oman porukan kesken, ja asenne toimistolla on se, että onnistutaan. Tiimi on pieni ja palveluhenkinen ja yhteistyö sujuu.

Kauhavan paikallistiimin vinkit ja terveiset metsänomistajille:

  • pidä tilarajat auki
  • tee tai teetä ennakkoraivaus ennen korjuuta
  • käy korjuutyömaalla, tee ennakkoilmoitus motokuskille ja käytä huomioliivejä
  • käy metsässäsi säännöllisesti ja huolehdi omaisuudestasi
  • kiitokset aktiivisuudesta, puullesi on käyttöä

Kauhavan paikallistiimin toiminta-alue:
Alahärmä, Isokyrö, Kauhava, Kortesjärvi, Laihia, Vähäkyrö, Ylihärmä.

 

Juha Kalliokoski, metsäasiakasvastaava

300_Juha-Kalliokoski.jpgPuhelin: 0204 160 567

Toimipiste: Härmä, Härmäntie 19

Toiminta-alue: Alahärmä ja Kortesjärvi

Motto: Suhtaudu elämään positiivisesti äläkä anna pienten vastoinkäymisten haitata.

Juhalla on reilun kymmenen vuoden kokemus puunhankintaan liittyvistä töistä UPM:llä. Ura alkoi korjuun ja kuljetuksen tehtävistä. Metsäasiakasvastaavana hän on työskennellyt pari vuotta. Taustalla on Ähtärissä noin 11 vuotta sitten suoritettu metsätalousinsinöörin tutkinto.

Työpäivää rytmittävät toimistotyöt, maastokäynnit ja asiakastapaamiset. Metsänomistajasta riippuen asioista keskustellaan joko toimistolla maastossa tai asiakkaan kotona. Yleensä päivä kuitenkin alkaa toimistolta ja se on tukikohta, missä sovitut asiat kirjataan järjestelmään.

Juhalle parasta työssä on sen vaihtelevuus, erilaiset ihmiset ja keskustelut heidän kanssaan. Hienointa on, kun huomaa, että pääsee asiakkaan kanssa samalle aaltopituudelle ja luottamus puolin ja toisin rakentuu.

Akkujaan Juha lataa leikkimällä oman pojan kanssa, tekemällä metsä- ja maataloustöitä eikä juoksulenkille lähtökään ole hänelle vastenmielistä.

 

Timo Kangas, metsäasiakasvastaava

Puhelin: 0204 160 704  

Toimipiste: Kauhava, Kauppatie 115
 
Toiminta-alue: Kanta-Kauhavaja Ylihärm
 
Motto: Positiivinen asenne kantaa parhaiten tulosta. Se lisää jaksamista ja töissä viihtymistä.
 
Timo palkattiin UPM:lle ostotehtäviin Ähtäriin vajaa 20 vuotta sitten suoraan koulun penkiltä eli heti, kun hän valmistui metsätalousinsinööriksi Ähtäristä. Sieltä matka on jatkunut Alajärven kautta metsäasiakasvastaavaksi Kauhavalle.
 
Puolet Timon työajasta menee toimistolla sopimuksia tallentaessa ja koneen kanssa seurustellessa. Toinen puoli on liikkumista maastossa ja metsänomistajien tapaamista. Aikaa kuluu myös paljon puhelimessa sekä metsänomistajien että operatiivisen porukan kanssa asioista sopimiseen.
 
Timon paras työpäivä on se, kun hän tapaa metsänomistajan ja saa tehtyä hänelle puukaupasta ja UPM:n palveluista positiivisen kokemuksen.
 
Parasta työssä on metsänomistajien tapaaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Kokonaispalvelu tekee työstä myös monipuolista.
 
Vapaa-aikansa Timo viettää mieluiten perheen kanssa harrastaen, tekee maatilan töitä, käy metsällä ja kalastaa.
 
 

Pekka Kauppila, metsäasiakasvastaava

 
Puhelin: 0204 160 695

Toimipiste: Tervajoki, Loukontie 6
 
Toiminta-alue: Laihia ja Vähäkyrö
 
Motto: Pitkä päätyyn ja perään
 
Pekan ura yhtiön palveluksessa alkoi helmikuussa 1987 Wilhelm Schaumanilla. Asiakaspalvelua hän ehti harjoitella jo ennen sitä posti- ja pullapoikana. Ostomieheksi Laihialle Pekka siirtyi 2001.
 
Koulutukseltaan Pekka on tuplateknikko. Todistukset hänellä on sekä Saarijärven metsäkoulusta että Kauhajoen maatalouskoulusta, ja siihen päälle vielä 30 vuoden kokemus yhtiön palveluksessa.
 
Päivä Tervajoen toimistolla alkaa kahdeksan maissa. Kun toimistotyöt on hoidettu, vuorossa on joko maastokäynti tai tilakäynti asiakkaan kanssa. Päivän päätteeksi ennen kotiin lähtöä on vielä hoidettava ”paperityöt” kuntoon eli päivitettävä järjestelmiin päivän aikana sovitut asiat.
 
Pekan paras työpäivä on se, kun on tullut pieni hiki ja plakkarissa on pystykauppa, mihin sekä myyjä että ostaja ovat tyytyväisiä.
 
Akkujaan Pekka lataa kotona omiin hommiin keskittyen.
 
 

Markku Keppo, metsäasiakasvastaava

Puhelin: 0204 160 669

Toimipiste: Lapua, Kauppakatu 4 A 1

Toiminta-alue: Isokyrö ja Ylistaro
 
Markku on ensisijaisesti Seinäjoen tiimin jäsen, mutta hoitaa Lapualta myös Isokyrön metsänomistajien asioita.
 
 

Mauri Pihlajamäki, metsäasiantuntija

Toimipiste: Kauhava, Kauppatie 115
 
Toiminta-alue: Alahärmä, Isokyrö, Kauhava, Kortesjärvi, Laihia, Vähäkyrö, Ylihärmä sekä Lapua ja Ylistaro
 
Maurilla on 37 vuoden kokemus yhtiön ja sen edeltäjäyhtiöiden palveluksessa puunostajana ja metsäasiantuntijana. Metsäasiantuntijan töitä: metsäsuunnitelmien tekoa ja päivitystä sekä metsänhoitotöiden myyntiä hän on tehnyt reilut kahdeksan vuotta.
 
Vankan taustan metsäalalle Mauri on saanut Saarijärven metsäkoulusta ja Rajamäen metsätyönjohtajakoulusta. Todistus osaamisesta on myös toimistolle astelleen metsänomistaja kysymys:  Täältäkö niitä hyviä metsäsuunnitelmia saa.
 
Maurin tavallinen työpäivään kuuluu toimistossa suunnitelmia valmistellessa ja koneelle päivittäessä sekä maastossa yksityiskohtia tarkistaessa. Hyvä maastopäivä onkin Maurin paras työpäivä. Silloin saa tehtyä pitkän lenkin työajalla. Hyvän työpäivän antia on myös se, että asiakkaan metsä on saatu hyvään kuntoon
 
Metsä on läsnä myös Maurin vapaa-ajassa. Hänelle paras tapa rentoutua on hoitaa metsää. Arkipäivän harmit unohtuvat ja akut latautuvat myös matkustellen.
 
 

Erno Toroi, operaatiosuunnittelija

 
Toimipiste: Vaasa, Yrittäjäkatu 17

Motto: Tavoite on se, mihin päästään parhaalla mahdollisella suorituksella, ei yhtään vähemmällä.
 
Erno on työskennellyt operaatiosuunnittelijana Pohjanmaalla reilun vuoden ja nyt siirtymässä Itä-Suomeen toimintatapakoordinaattoriksi. Työkokemusta hänelle on kertynyt Jyväskylän vaneritehtaan puuhuoltoesimiehen tehtävistä ja Kuopion metsäpalvelutoimistolta logistiikkaharjoittelijana. Työ on vetänyt miestä niin, että viimeiset opintopisteet Itä-Suomen yliopiston metsätieteellisessä hän suoritti työn ohessa, metsänhoitajan tutkintopaperit hän sai kesällä 2015.
 
Operaatioissa tilanteet vaihtelevat ja tavallista työpäivää ei ole, mikä onkin työn suola. Tietyt rutiinit on toki hoidettava päivittäin, mutta muuten työ on enemmän projektiluonteista: tilanteet vaihtelevat ja eri asiat painottuvat eri aikoina, ja homma on saatava osa-alue kerrallaan kuntoon. Tehtaat tarvitsevat puuta joka päivä keleistä, puumarkkinoiden heilahtelusta tai muista tekijöistä riippumatta.
 
Parasta työssä on se, että pystyy vaikuttamaan itse työn sisältöön. Maastopäivät ovat parhaita päiviä, ja erityisesti ”erityiskohteisiin” kuten saaristokorjuuseen paneutuminen ja tutustuminen paikan päällä.
 
Liikunta, esimerkiksi kunnon lenkki pitkän työpäivän jälkeen on Ernon tapa ladata akkuja. Pienet lapset kotona ovat myös varma tapa unohtaa työasiat. Heidän kanssaan touhutessa aikaa ei jää työasioiden pohtimiseen.
 
 
Lue myös juttu: Alajärven tiimi hoitaa paikallisten metsänomistajien puut Pietarsaareen