Tiesithän, että hoidettu metsä tuottaa korkoa?

Metsänomistaja, joka ei ole hoitanut metsäänsä aktiivisesti miettii usein metsän tilaa ylipäänsä. Omia tavoitteita ja toiveita on hyvä miettiä erityisesti taloudellisesta näkökulmasta.

Haastattelimme pääkaupunkilaisia metsänomistajia palvelevaa asiakaspalvelupäällikkö Jouni Marttilaa. Jouni kertoo millaisista asioista kaupunkilainen metsänomistaja haluaa lisää tietoa ja vinkkejä metsänomistamisen kysymyksiin ja miten kannattaa puukakauppakeskusteluihin varautua. 

Jouni, kerrohan millainen on roolisi pääkaupunkiseudun metsäpalvelutoimistolla?
Palvelen asiakkaita ja sen lisäksi minulla on kehitystehtäviä. Työtehtäviin kuuluu muun muassa kaupunkilaisten metsänomistajien palvelua, asiakastilaisuuksien järjestämistä ja sijoittajien metsävarallisuuden hoitoa.

Mitkä asiat mietityttävät pääkaupunkiseudun metsänomistajia?
Metsänomistaja, joka ei ole hoitanut metsäänsä aktiivisesti miettii usein metsän tilaa ylipäänsä ja keskustelemme paljon kokonaisvaltaisesta metsän hoidosta. Asiakastilaisuuksissa Alvar Aallon kadulla käy paljon metsänomistajia, joille metsäasiat saattavat olla melko tuttuja ja tällöin kysymykset saattavat olla hyvinkin yksityiskohtaisia. Metsäsertifiointi, erityisesti FSC-sertifiointi on viime aikoina on herättänyt paljon keskustelua.

Miksi metsäomaisuudesta kannattaa pitää huolta?
Metsässä on usein kiinni paljon rahaa ja metsä on iso omaisuuserä. Hoidettu metsä tuottaa paljon korkoa.

Teet työtä Helsingin keskustassa, mutta asiakkaittesi metsät sijaitsevat eri puolilla Suomea. Käytkö itse metsässä vai miten asiat hoituvat?
Meillä on pitkä ja hyvä yhteistyö kentän kavereiden kanssa ympäri Suomea. Olemme yhteydessä paikallisiin ostomiehiin ja -naisiin, eli metsäasiakasvastaaviin. He käyvät metsässä ja tekevät meille tarjoukset puukaupoista ja metsänhoitotöistä paikallisen kysyntätilanteen mukaisesti. Saamme tarjoukset noin kahden viikon sisällä asiakastapaamisesta ja voimme hienosäätää tarjousta asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Onko pääkaupunkiseudun metsänomistajilla tavallisesti metsäsuunnitelma?
Valtaosalla asiakkaistamme on metsäsuunnitelma. Etämetsänomistajalle metsäsuunnitelma on tärkeä työkalu ja monet pitkäaikaisista asiakkaista ovat myös sähköisen UPM Verkkometsäsuunnitelman (Metsäsopin) käyttäjiä. Meitä metsäsuunnitelma helpottaa keskustelussa asiakkaan kanssa. Voimme etänä muodostaa kokonaiskuvan metsätilasta.

Miten metsänomistajan olisi hyvä valmistautua puukauppatapaamiseen?
1. Mieti omia tavoitteita ja toiveitasi myös taloudellisesta näkökulmasta.
2. Metsään liittyvät paperit ja metsäsuunnitelma on hyvä ottaa mukaan.
3. Jos et ole ennen asioinut UPM Metsän kanssa, sinun on hyvä ottaa mukaan ainakin tilasi kiinteistötunnus mikäli tiedät sen. 

UPM Metsän pääkaupunkiseudun metsäpalvelutoimistolla osoitteessa Alvar Aallon katu 1, Helsinki.

Varaa aika tapaamiselle tai lähetä puukauppatarjouspyyntö.

Lue myös:
Vinkit puukauppaan »