Syystarkastus taimikoille

​Nyt on vuoden paras aika tarkastaa taimikon tilanne. Heinä on muuttunut ruskeaksi, mutta havupuun taimi on yhä vihreä, joten taimi näkyy hyvin heinän seasta, vinkkaa puunostaja Jukka Hirvonen Kangasalta.  
​Hyvin perustettu taimikko tuottaa tulevaisuudessa laadukasta puuta sekä iloa ja tuloa metsänomistajalle. Heinän torjunta ja taimien elinvoimaisuuden tarkkailu ovat olennainen osa uudistamistyön varmistamista.
Usein rehevämmillä metsämailla ja varsinkin pellon metsitysalueilla heinän kasvu on niin kovaa, että ilman kunnon heinäämistyötä taimikko voi tuhoutua osin tai jopa kokonaan. Korkeana kasvava heinä painuu hennon taimen päälle ja peittää sen. Heinämaton alla taimella on melko tukalat oltavat – märkä heinä on painavaa ja taimi vähitellen painuu kohti maan pintaa. Samalla kostean ilman hautomana taimea uhkaavat homeet ja myyrät.

- Ennen lumen tuloa onkin hyvä hetki käydä tarkastamassa taimikoiden kunto. Kaikki alle viisivuotiaat taimikot kannattaa käydä vuosittain läpi, mitä nuorempia taimia sitä tärkeämpää tarkastus on. Viisivuotisina taimet jo pärjäävät, mutta ei niitäkään kannata unohtaa. Taimikkokäynnillä voi tutkia vesakon kasvamista ja pohtia olisiko pian aika tehdä varhaisperkaussuunnitelma, Jukka opastaa.

Jukka suosittelee heinäämistyökaluksi vanhaa salibandymailaa.
- Sählymaila on kevyt, siinä on käteen sopiva kahva ja ennen kaikkea sen pyöreäreunainen lapa on muovia. Sillä voi turvallisesti etsiä taimia heinän alta eikä taimi vahingoitu, vaikka mailalla siihen osuisikin. Muovisen mailan voi myös jättää työmaan reunalle odottamaan seuraavaa työpäivää, eikä se ei mene sateessakaan pilalle. 

Taimikon heinäämiseen ei tarvita erityistä ammattitaitoa vaan se sopii kaikille metsänomistajille, jotka vain maastossa pystyvät kulkemaan. Mukaan tarvitaan iloinen mieli ja hyvät eväät. Seuraavana kesänä puuntaimet kiittävät hyvällä kasvulla.