Verlassa päivä käy lyhyeksi

Verlan tehdasmuseoon voi tutustua opastetuilla kierroksilla toukokuun alusta syyskuun loppuun. Kierros tehtaalla kestää noin tunnin. Nähtävää alueella on kuitenkin enemmän kuin ensikertalainen uskoisi. 

Tehdasalueella sekä sitä ympäröivässä kylässä riittää katseltavaa ja tutkittavaa, eikä eväitäkään tarvitse olla mukana. Alueella sijaitsevasta kahviosta saa herkullista purtavaa niin pienen kuin isoon nälkään. Shoppailukärpänenkin alueella luultavasti puraisee: tallirakennuksen pienissä putiikeissa myydään uniikkeja käsitöitä. Aikaa kannattaa varata myös näyttelyihin tutustumiseen, tänä kesänä Lassi Kujalan upeaan valokuvanäyttelyyn.

Läheiselle metsätietopolulle lähtiessä kannattaa reppuun varata niin juotavaa kuin syötävääkin. Vajaan kahden kilometrin lenkin juoksee nopeasti ympäri, mutta niin ei kannata tehdä. Noin puolessa välissä reittiä on hyvä hengähtää kauniin niemen nokassa, joka sijaitsee vanhan uittoreitin varrella.

Verlankosken niskasta Verlan tehdasmuseon läheisyydestä löytyy 7000 vuotta vanhaksi arvioitu kalliomaalaus. Mäntyharjun reitille sijoittuvaa vesireittiä ovat käyttäneet kautta vuosituhansien monet kulkijat ja heidän jälkensä näkyvät reitin varrella.

Kaiken tämän tutkiminen vie aikaa, ja kannattaakin jo retkeä suunnitellessa varata joku Verlan vuokramökeistä yöpymispaikaksi. Seuraavana aamuna on hyvä jatkaa matkaa virkeänä vaikka läheiseen Repoveden kansallispuistoon.

Katso video Verlan tehdasmiljööstä »
Lue lisää: www.verla.fi
Mökkivaraukset: www.verlanmokit.fi