Verkostot helpottavat työskentelyä niin suurissa partio- kuin työprojekteissakin

​​Verkostoituminen on tarpeellista ja hyödyllistä niin työelämässä kuin partiopestissäkin. Tuntemalla oikeat henkilöt organisaation eri osissa oman viestin perille saaminen on helpompaa, kysymyksiin saa nopeammin vastauksen ja tekemiseen tukea.
​Suomen Partiolaisten Roihu on kuitenkin 17000 osallistujan ja 1500 tekijän myötä suurprojekti, jossa ei voi millään tuntea kaikkia eikä tutustua kaikkiin. Oikeiden kontaktien löytäminen ja luominen onkin ensiarvoisen tärkeää.

Tiukalla projektityöskentelyllä ei pötki pitkälle  —  vapaamuotoisemmat tilaisuudet ja koulutukset oleellisia henkilökohtaisten suhteiden muodostamiseksi

Mielestäni paras paikka verkostoitua parin vuoden projektissa on ollut projektin tukemiseksi räätälöity Partiojohtajan jatkokurssi, Ko-Gi 119, jolle osallistuin. Kurssilla perehdytään partiotoiminnan tavoitteisiin ja menetelmiin, kehitetään omaa toimintaa johtajana sekä viedään suomalaista partiotoimintaa eteenpäin. (Kurssista lisää täällä).

Reilun vuoden kestäneen kurssin osallistujat koostuivat suurelta osin leiritoimikunnan ja laajennetun leiritoimikunnan tekijöistä. Näiden eri osa-alueiden avainhenkilöiden tuntemisesta on ollut hyötyä leiriprojektissa. Projektia tehdessä tutustuu huomattavaan määrään tekijöitä, mutta pestiä tehdessä keskittyy helposti itse tekemiseen ja verkostoituminen jää vähemmälle. Sama pätee työelämässäkin. Verkostojen luominen kursseilla ja seminaareissa, epävirallisemmassa ympäristössä, onnistuu monesti luonnollisemmin kuin työtapaamisissa, jotka usein järjestetään sähköisesti.

Partiossa verkottuminen onnistuu helpommin kuin työelämässä. Partiohan on harrastus eli vapaaehtoista ja –muotoista toimintaa. Lippukunnan, alueen, piirin ja järjestön toiminnassa tutustuu helposti henkilöihin, joita ei työn puitteissa tapaisi ollenkaan. Työelämään kaipaisin enemmän epävirallisempaa kommunikaatiota päivittäiseen toimintaan. Epävirallinenkin osuus töissä tuntuu usein työltä, kun se on määritetty minuutin tarkkuudella agendaan, eikä ajatustenvaihto ole yhtä vapaamuotoista verrattuna harrastustoimintaan.

Roihu-projektin myötä myös ammatillinen verkosto ja näkökulma laajenee

Roihupestin myötä olen tutustunut uudella tavalla työnantajaani UPM:ään partion yhteistyökumppanina. Jopa sadan uuden roihututun lisäksi olen verkottunut paremmin myös UPM:n eri liiketoiminnoissa työskentelevien kanssa ja samalla syventänyt ymmärrystäni metsäteollisuuden uusista tuotteista, kuten biopolttoaineista. Olen myös saanut uusia kontakteja erilaisten tavarantoimittajien joukosta työelämään hankintapäällikön päivätyötä helpottamaan. Roihupestiä tehdessä olen lisäksi huomannut miten asiakkaisiin suhtaudutaan eri tavalla erikokoisissa yrityksissä. Yllättävää on, että kaikilla yrityksillä kokoon katsomatta ei ole kiinnostusta välttämättä edes tarjota partiolaisille tuotteitaan. Partioleiriä voi käyttää referenssinä huomattavasti helpommin kuin isoja yrityksiä jotka eivät salli nimeään käytettävän toimittajan markkinoinnissa. Kaiken kukkuraksi olen tutustunut useampaan metsäteollisuudessa työskentelevään roihulaiseen, mistä voi olla yllättävääkin hyötyä tulevaisuudessa.

Verkostoitumalla parempi ihmistuntemus ja tuloksekkaampi projektityöskentely

Vapaaehtoisuus tuo oman lisämausteensa partiopesteihin verrattuna työelämään. Tekijöiden suuret erot iässä, kokemuksessa ja aktiivisuudessa vaikuttavat projektityöskentelyyn. 15-vuotiailta tekijöiltä ei voi vaatiakaan samanlaista lopputulosta kuin kolmekymppisiltä. Kokemuspohja on myös huomioitava johtamisessa ja ohjeistamisessa. Toisaalta partio tarjoaa upean ympäristön oppimiseen. Mitä paremmin verkottuu ja oppii tuntemaan ihmisiä ja heidän toimintatapojaan, sitä tuloksekkaammin osaa käyttää erilaisia kanavia tiedon saamiseksi ja viestin viemiseksi.

Kiitokset partio- ja muille verkostoille tuesta ja työkavereille UPM Biocompositesilla ymmärryksestä Roihu-projektin aikana.


Teksti:
Jari Nisula, Roihun hankintapäällikkö, Tuotannon suunnittelu- ja hankintapäällikkö, UPM Biocomposites


Hämeenlinnan Evon metsiin rakentuu ensi kesänä kaikkien aikojen suurin partioleiri, 17 000 partiolaisen Roihu. Kaksi vuotta valmistelua leiriä tekee jo nyt yli 800 vapaaehtoisen partiolaisen joukko. Ensimmäistä kertaa leiriä varten on perustettu myös oma akatemia, jonka tavoitteena on tehdä leirintekijöiden osaamisesta näkyvää.


Roihu on Suomen Partiolaisten yhteinen elämys, joka huipentuu kesällä 2016 suurleiriin. Roihu on enemmän kuin jättimäinen kesäleiri. Se on kokemus, jonka kaikki osallistujat ikään katsomatta tekevät yhdessä. Roihu on jotain aivan uutta ja erilaista! Leiri järjestetään 20.–28.7.2016. Hämeenlinnassa Evon retkeilyalueella. Leirille on tulossa 17 000 osallistujaa, joista 3000 on ulkomailta.

Seuraa Roihun tapahtumia sosiaalisen median kanavissa Roihun blogissa, Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa @roihu2016 #roihu2016 #mäoonliekeissä - roihu2016.fi

Lue myös:

UPM:n ja Suomen Partiolaisten yhteistyö näkyy Roihu 2016 –suurleirillä – UPM:n tuotteet osa leirin rakentamista ja ohjelmaa »

Kaiken mitä tarvitsen työelämässä, opin metsässä »

Evon metsiin nousee 17 000 partiolaisen kaupunki vapaaehtoisvoimin »