Uuden metsänomistajan abc

Uuden metsänomistajan ABC

​Jokainen metsänomistaja on jossain vaiheessa ollut uusi metsänomistaja. Tilanne on varmasti herättänyt monenlaisia tunteita ja ajatuksia. On tuntunut hienolta ja vastuulliselta kuljettaa metsänomistuksen viestikapulaa. Pitää omalta osaltaan kestävästi huolta metsäluonnosta ja joissakin tapauksissa vaalia suvun omistuksessa jo pitkään omistettuja metsiä.

​Metsänomistukseen liittyy omia tavoitteita, sääntelyä, taloudellisia, metsänhoidollisia ja ympäristönäkökulmia. Alkuun metsänomistaminen voi tuntua vaikealta. Saattaa askarruttaa, mitä velvollisuuksia tai oikeuksia metsänomistajalla on, tai mitä metsässä tulisi tehdä?

Onneksi jokainen selviää metsäasioista tavallisella maalaisjärjellä. Ihan aluksi kannattaa selvittää, mikä on metsän tila. UPM:n metsäammattilaisen kanssa toteutettu metsäkäynti on hyvä startti metsänomistukseen. Samalla asiat voi katsoa metsäsuunnitelmasta tai jollei sellaista ole, tilata se täältä. Metsäsuunnitelma toimii metsänomistuksen käsikirjana ja sähköisenä versiona se on toteutettujen toimenpiteiden ja kasvun osalta päivitettävissä ajan tasalle.

Metsäkäynnin yhteydessä voidaan laatia suunnitelmat metsänomistajan tavoitteita toteuttaviin ajankohtaisiin toimenpiteisiin, kuten raivata pöheikköiset taimikot ja vapauttaa hakkuin isompien puiden latvuksille elintilaa. Saattaapa metsässä olla kasvunsa päättänyt metsikkökuvio, joka kannattaisi uudistaa virkeillä ja kasvuintoisilla taimilla.

UPM:n metsäammattilaiset neuvovat uuden metsänomistajan metsäpolun alkuun kaikissa käytännön metsäasioissa. Metsänhoitotöiden toteutuksessa metsäammattilaisen neuvot ja käytännön työssä saatu harjoitus auttavat. Toki UPM:n palveluvalikoimaan kuuluu kaikki metsätalouden työt. Niiden sisältö ja laajuus neuvotellaan aina metsänomistajan tarpeiden mukaiseksi. Hakkuiden suunnittelu tehdään sekin metsänomistajan toiveiden mukaisesti ja hyvän metsänhoidon suositukset huomioiden. Hoidettu metsä tuottaa iloa ja tuloa!

Astu rohkeasti metsänomistamisen polulle - ja varaa metsäkäynti lähimmältä UPM:n asiantuntijalta! Yhteystiedot löydät helposti asiantuntijahaun avulla.