perintömetsä

UPM perusti kaksi uutta WWF-perintömetsää

​UPM on perustanut kaksi uutta WWF-Perintömetsää Keski-Suomeen, Elisabethin metsän Toivakkaan ja Pyhänpään Kuhmoisiin. Elisabethin metsän perustamisen taustalla on ennen kaikkea kyseisen metsän historiallinen arvo ja Pyhänpään perustamisen taustalla metsän luontoarvot.

​Englannin kuningatar Elisabeth ja hänen puolisonsa prinssi Philip vierailivat Suomessa toukokuussa 1976 ja tutustuivat käynnillään suomalaiseen metsään ja hakkuutyömaahan UPM:n Metsä-Piililän tilalla. Seurueeseen kuului mm. presidentti Urho Kekkonen. UPM pystytti sittemmin seurueen lounaspaikalle metsään kyltin kertomaan tästä historiallisesta tapahtumasta. Kuvassa näkyvä ruokailumetsikkö säilytetään luonnontilassa.

Jo Kuhmoisten Pyhänpään nimi kertoo, että paikalla on erityistä merkitystä. Pyhänpään jyrkänteeltä löytyi parikymmentä vuotta sitten kalliomaalauksia, jotka on ajoitettu kivikaudelle yli 6000 vuoden päähän. Lisäksi Pyhänpäässä on vanha lapinraunio eli ilmeisesti esihistoriallinen hautapaikka.

WWF-Perintömetsä on vapaaehtoisuuteen perustuva sopimus metsän suojelusta. Kohde voi olla metsänomistajalle rakas ja tunnearvoltaan erityinen; luonnonkaunis, monimuotoinen tai luonnontilainen; maisema-, kulttuuri- tai perinnearvoiltaan rikas. UPM toteuttaa lisäksi omistamissaan metsissään kansainvälistä monimuotoisuusohjelmaa, jonka tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuus osana metsien kestävää käyttöä sekä edistää metsätalouden parhaita käytäntöjä. UPM on aiemmin perustanut mailleen 12 WWF-Perintömetsää.

 

Pyhänpää sijaitsee Lahti-Jämsä 24-tiellä noin 20 km Kuhmoisista Jämsään, tieltä käännytään Pihlajakoskelle ja siitä jatketaan eteenpäin Pyhänpäähän.  

Elisabethin metsä on Toivakassa, kartassa näkyvän punaisen tähden kohdalla.