Tutustu metsäasiakasvastaavaamme

​Kesän aikana Metsämaailmassa esitellään UPM Metsällä eri työtehtävissä toimivia metsäammattilaisia. Oletko valitsemassa itsellesi ammattia ja pohtimassa kouluttautumista metsäalalle? Oletko muuten kiinnostunut metsäalasta? Lue ja tutustu metsäalan tekijöihin!

Janne Riihiaho työskentelee metsäasiakasvastaavana Joutsassa, Keski-Suomessa.

Janne Riihiaho Metsämaailma.jpgJanne, millaisia työtehtäviä sinulla on UPM Metsän metsäasiakasvastaavana?

- Tehtäväni on ostaa puuta yksityismetsänomistajilta UPM:n tehtaiden tarpeisiin. Lisäksi myyn yksityismetsänomistajille UPM Metsän metsäpalveluita, eli esimerkiksi taimikonhoitoon tai metsälannoitukseen liittyviä palveluita.

Miten kauan olet ollut UPM Metsän palveluksessa?

- Tulin UPM:lle töihin vuonna 1999, hoitamaan puun korjuuta ja UPM:n omia metsiä. Työskentelypaikkani sijaitsi tuolloin Savonlinnan piirissä Simpeleellä. Kolme-neljä vuotta vierähti niissä hommissa, minkä jälkeen siirryin vuonna 2002 Joutsaan nykyisiin työtehtäviini puunostajana. Sillä tiellä olen vieläkin! Tehtävänimikkeet ovat matkan varrella vaihtuneet useampaankin kertaan, mutta työtehtävät ovat pysyneet jokseenkin samoina.

Mikä on haastavinta työssäsi?

- Se on varmasti tämä työn sähköistyminen, joka välillä tuottaa päänvaivaa. Nopeatempoisessa sähköisessä maailmassa muisti on hyvä, mutta välillä liian lyhyt. Asiakkaiden kanssa tehdyt sopimukset on kuitenkin pystyttävä viemään kunnialla loppuun saakka, jotta hyvä mieli jää puolin ja toisin. Asiakkaan tyytyväisyys on edellytys yhteistyön jatkumiselle tulevaisuudessa.

Mikä on mukavinta työssäsi?

- Ehdottomasti se, ettei samanlaisia työpäiviä ole. Välillä tuoksuu pihka, välillä pulla, välillä hikikin, Janne kertoo hymyillen. - Myös se, että tapaan paljon erilaisia ihmisiä, tekee työstä mukavaa.

Miten päädyit työskentelemään metsäalalle?

- Koulutukseltani olen metsätalousinsinööri, Tuomarniemen metsäopiston kasvatteja. Taitaa kulkea suvussa tämä metsäala: isäni on aikoinaan käynyt samaa metsäopistoa, minkä lisäksi hän teki pitkän uran UPM:llä. Kuulemma jo pikkupoikana kompuroin isäni perässä pitkin metsäteiden ajouria, vaikken pituudeltani tainnut juurikaan ylettyä ajourien reunoja korkeammalle, Janne muistelee.

Millaiset terveiset haluaisit lähettää metsäalaa harkitseville nuorille?

- Nuorissa on tulevaisuus. Nuoria tarvitaan myös metsäalalla, joka tarjoaa mukavia ja haastavia töitä Pohjolan vaihtelevissa olosuhteissa. Vaikka metsäala onkin muutoksessa, seisoo Suomi suurilta osin vielä tukevasti puujaloilla. Ala tarvitsee uusia tekijöitä.

Mitä harrastat vapaa-aikanasi?

- Harrastukset liittyvät metsään ja liikuntaan. Metsäisiin harrastuksiini kuuluu pienriistan metsästys. Metsästyskaverina minulla on suomenajokoira, joka on aina ollut koirarotuna sydäntäni lähellä. Urheilulajeista mieluisin on jalkapallo. Sehän on selvää, että kun mieli on virkistynyt ja kunto kohdallaan, maistuvat työtkin paremmalta. Työnantajan olisi mielestäni tärkeää kannustaa työntekijöitä harrastusten pariin.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

- Vaikka olen kotoisin peltojen keskeltä, niin metsästä on tullut minulle tärkeä paikka. Kai sitä voisi sanoa, että olen hiukan mettäpöyröö, positiivisessa mielessä. Metsä merkkaa minulle paljon, ja se on auttanut eteenpäin elämän kovissakin paikoissa.