Tutustu metsäasiantuntijaamme

​Kesän aikana Metsämaailmassa esitellään UPM Metsällä eri työtehtävissä toimivia metsäammattilaisia. Oletko valitsemassa itsellesi ammattia ja pohtimassa kouluttautumista metsäalalle? Oletko muuten kiinnostunut metsäalasta? Lue ja tutustu metsäalan tekijöihin!

Jukka Leppänen työskentelee metsäasiantuntijana Porissa. Jukan toimialueeseen kuuluvat Porin lisäksi myös sen monet ympäryskunnat.


Jukka Leppänen.jpgJukka, mitä toimenkuvasi pitää sisällään?

- Vastaan omalla toimialueellani UPM: n omien metsien hoidosta muun muassa kartoittamalla ja suunnittelemalla niiden tarvitsemia hoitotoimenpiteitä. Lisäksi toimin UPM metsäasiakasvastaavien tukena metsänomistaja-asiakkaiden metsien hoitoon liittyvissä asioissa. Teen esimerkiksi ehdotuksia tarvittavista metsänhoitotöistä, Jukka kertoo.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

- Tyypillinen työpäiväni on hyvin vaihteleva, sillä liikun työssäni paljon. Koko työviikkoa ajatellen olenkin suurimman osan ajasta liikenteessä: joko tien päällä tai metsäkäynneillä. Toimistolla tulee oltua ehkä vain yhtenä, kahtena päivänä viikossa, Jukka laskeskelee.

Miten kauan olet ollut UPM Metsän palveluksessa?

- Olen työskennellyt UPM Metsällä vuoden 2010 maaliskuusta lähtien. Aloittaessani työskentelin ensimmäiset puoli vuotta Valkeakoskella UPM Metsän keskushallinnossa metsäsuunnitelmien siirtäjänä. Sen jälkeen siirryin Poriin nykyisiin työtehtäviini metsäasiantuntijana.

Mikä on haastavinta työssäsi?

- Haastavinta on ehkä se, että toimialueeni on maantieteellisesti niin laaja. Välillä tuntuu, ettei ihan joka paikkaan ehdi niin hyvin kuin haluaisi tai olisi tarpeen. Tietenkin myös poikkeukselliset tilanteet, kuten vaikkapa myrskyt, tuovat lisähaasteita normaaliarkeen verrattuna. Myrskyillä on melkoisen työllistävä vaikutus meille metsäammattilaisille, toteaa Jukka, muistellen samalla vuoden 2011 lopun Tapani-myrskyä.

Mikä on mukavinta työssäsi?

- Ehdottomasti työkaverit, joiden ansiosta töihin on aina mukava tulla. Pidän myös siitä, että vaikka työtä onkin paljon, saan suunnitella aikatauluni melko vapaasti. Työni on mukavan vapaata myös siinä suhteessa, että saan työskennellä melko itsenäisesti. Vapauden mukana tulee tietysti myös vastuu ja velvollisuus, eli työt pitää hoitaa aina mallikkaasti ja ajallaan, Jukka pohtii.

Miten päädyit työskentelemään metsäalalle?

- Valitsin metsäalan oikeastaan siksi, että se tuntui käytännölliseltä. Ja tuntuihan se mukavaltakin, kun saa kulkea metsissä ihan työnsä puolesta. Perheenjäsenistäni kukaan ei työskentele metsäalalla, eli mitään sukuvelvoitetta ei ollut taustavaikuttimena. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen hakeuduin Tampereen ammattikorkeakouluun opiskelemaan metsätaloutta. Koulutukseltani olen siis metsätalousinsinööri, Jukka kertoo.

Millaiset terveiset haluaisit lähettää metsäalaa harkitseville nuorille?

- Metsäalan tulevaisuus on varmasti täynnä muutoksia, mutta uskon, että töitä tulee riittämään yllin kyllin. Itselläni on sellainen käsitys, että työvoimaa saatetaan tulevaisuudessa tarvita aika reippaastikin, mikä johtuu osaksi metsäalan nykyisten työntekijöiden ikärakenteesta. Metsäala ei siis ole ollenkaan hassumpi vaihtoehto. Tarvetta metsäammattilaisille tulee olemaan, Jukka vinkkaa.

Mitä harrastat vapaa-aikanasi?

- Nuorempana hiihdin kilpaa. Hiihtoa harrastan edelleen, mutta nyttemmin harrastuspohjalta. Muutenkin harrastan urheilua, kuten esimerkiksi uintia ja suunnistusta. Kartanlukutaito on hyödyksi myös työtehtävissäni, vaikka metsäreissuilla käytetäänkin aina GPS-laitteita.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

- Metsä liittyy oleellisesti sekä työhöni että vapaa-aikaani. Metsä on ympäristönä ja käyttömahdollisuuksiltaan monipuolinen elementti, joten uskon, että se tarjoaa jokaiselle jotakin.

Tutustu myös suonenjokelaiseen korjuu- ja kuljetussuunnittelija Leena Laaksoon.

Tänä kesänä kerromme vielä UPM metsäasiakasvastaavan työstä.