Tutustu korjuu- ja kuljetussuunnittelijaamme

​Kesän aikana Metsämaailmassa esitellään UPM Metsällä eri työtehtävissä toimivia metsäammattilaisia. Oletko valitsemassa itsellesi ammattia ja pohtimassa kouluttautumista metsäalalle? Oletko muuten kiinnostunut metsäalasta? Lue ja tutustu metsäalan tekijöihin!

​Ensimmäisenä esittäytyy korjuu- ja kuljetussuunnittelija Leena Laakso Suonenjoelta. Leenan toimialue ulottuu Pohjois-Savosta Keski-Suomen pohjoisosiin saakka.

Leena Laakso.jpg 
 

Leena, mitä toimenkuvasi pitää sisällään?

- Varsinainen nimikkeeni on korjuu- ja kuljetussuunnittelija, mutta käytännössä tehtäväni on nimenomaan puunkatkonnan ohjaus ja määränhallinta. Vastaan siis siitä, että toimialueellani korjataan oikeita määriä oikeanlaista puuta. Myös korjattavan puun laadunseuranta on osa työtäni. Teen myös maastomittauksia sekä aines- että energiapuusta. Työparini ovat kuljetussuunnittelijoita, ja heidän kanssaan teen tiivistä yhteistyötä. Yhdessä huolehdimme logistiikan toimivuudesta eli siitä, että puu liikkuu oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Työni ja koko tämä logistiikkapuoli on hyvin pitkälti tiimityötä, eikä sooloilulle ole sijaa, Leena tuumaa hymyillen.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

- Työni on enimmäkseen päätetyöskentelyä. Tietokone ja puhelin ovatkin usein kovassa käytössä. Tietokoneen välityksellä tulee esimerkiksi ratkottua erilaisia korjuuseen liittyviä ongelmatilanteita. Maastopäiviä on epäsäännöllisen säännöllisesti, mutta sanotaan, että lähden metsäkäynnille keskimäärin kerran viikossa. Minulla on neljä itsenäistä korjuuyrittäjää ohjeistettavana, ja heihin olen yhteydessä päivittäin. Pidän yhteyttä myös metsäasiakasvastaaviin ja metsäasiantuntijoihin, jotka puolestaan toimivat linkkeinä metsänomistajiin ja metsäpalveluasiakkaisiimme, Leena kertoo.

Miten kauan olet ollut UPM Metsän palveluksessa?

- Tulin UPM Metsällä töihin ensi kertaa kesällä 2007 työharjoittelun merkeissä. Vakituisena työntekijänä tulin UPM Metsällä joulukuussa vuonna 2008, kun ryhdyin työskentelemään puunostajana. Työskentelin puunostajana kolme vuotta, minkä jälkeen siirryin nykyisiin tehtäviini korjuu- ja kuljetussuunnittelijaksi, Leena kertoo.

Mikä on haastavinta työssäsi?

- Kokonaisuuden hallinta. Metsissä työskentelee monia yrittäjiä ja metsäkoneita, ja laajassa maantieteessä on toisinaan haastavaa pitää kaikki langat käsissään. Tehtävääni helpottaa, kun metsissä työskentelee omatoimisia ja ammattitaitoisia korjuuyrittäjiä, Leena toteaa tyytyväisenä.

Mikä on mukavinta työssäsi?

- Saan ilokseni työskennellä todella mukavassa ja kaikin puolin hyvässä työporukassa. Työkaverini ovat kokeneita ja ammattitaitoisia, mutta porukkaan oli uutena työntekijänä hirveän helppo tulla mukaan. Onnistumisen tunne ja hyvä mieli tulee myös silloin, kun olemme tehtaiden raporttien mukaan onnistuneet pitämään puun laadun korkeana. Työni on kaiken kaikkiaan erittäin mukavaa, Leena summaa.

Miten päädyit työskentelemään metsäalalle?

- Lukion jälkeen pidin välivuoden. Luonnonvara-ala ja biologia olivat aina kiinnostaneet minua, joten välivuoteni aikana ryhdyin opiskelemaan niitä avoimessa yliopistossa. Yliopistomaailma ei kuitenkaan ollut minua varten. Seuraavana vuonna aloitin opinnot ammattikorkeakoulussa, josta valmistuin metsätalousinsinööriksi. Oma kiinnostukseni siis ohjasi minut metsäalalle. Taustoiltani olen paljasjalkainen kaupunkilainen, eikä esimerkiksi perheenjäsenteni joukossa ole metsäalalla työskenteleviä tai metsänomistajia, Leena perustelee.

Millaiset terveiset haluaisit lähettää metsäalaa harkitseville nuorille?

- Uskon vahvasti, että metsä tarjoaa tulevaisuudessakin työmahdollisuuksia, joskin työmahdollisuudet ovat moninaisempia ja erilaisempia kuin perinteisesti on totuttu ajattelemaan. Uusien innovaatioiden myötä metsäala on lähes jatkuvassa muutoksessa. Olen käynyt joka syksy entisessä opinahjossani, Mikkelin ammattikorkeakoulun metsätalouden yksikössä Pieksämäellä, kertomassa opiskelijoille metsäalan mahdollisuuksista ja työtehtävistä, Leena kertoo.

Mitä harrastat vapaa-aikanasi?

- Harrastan kilparatsastusta. Myös kaikenlainen muu liikunta on mieleeni. Liikunta pitää yllä työkykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kesäisin ja syksyisin käyn usein sienestämässä ja marjastamassa. Hyvät sieni- ja marjapaikat löytyvät usein metsässä työn puolesta liikkuessa, joten työ ja harrastus yhdistyvät käytännöllisellä tavalla, Leena hymyilee. 
 
Lopuksi: mitä metsä sinulle merkitsee?

- Metsä on hyvin kiinteä osa elämääni. Se merkitsee minulle paitsi työtä myös virkistystä ja rauhaa. Se on aina läsnä elämässäni, ja niin toivon sen olevan myös tulevaisuudessa.

Myöhemmin kesällä kerromme muun muassa siitä, millaisia työtehtäviä metsäasiantuntijan työpäivään kuuluu.