Pirkkalan Sotkapoikien Niko Aholan ja Isak Kaappan "Pastalasta". Kuvaaja: Juha Viskari

Kurkistus Roihu-leirille: Tarpojat lafkaa perustamassa

​Roihu 2016 -partioleirin Metsälaaksossa nuoret perustavat metsäalan yrityksiä. Kurkista suoraan sisään leirin arkeen ja lue alun perin leirilehti Käryssä ilmestynyt reportaasi leirin Metsälaaksosta. UPM toimitti Metsälaaksoon puutavaran nuorten käyttöön.

Metsälaakso kuhisee nikkaroivia ja pulputtavia tarpojavartioita. Luovalla otteella nuorten käsissä syntyy uusia tuotteita, jotka esitellään iltapäivän messuilla. Maija Metso, toinen Metsälaakson mestareista kertoo, että laakson idea on perustaa oma yritys ja kehittää sitten tavara, jota firma tuottaa.

“Tuote ratkaisee ongelman, joka on annettu alussa. Sellainen voi olla esimerkiksi kävelemisestä väsyneet jalat. Pitää siis miettiä, mikä keksintö auttaisi leiriläistä siinä”, Maija selittää. Seuraavassa vaiheessa asiakkaalta tulee vaatimuksia innovaation laadusta ja materiaalista. Niiden rajoissa teini-ikäiset Curiet, Edisonit ja Da Vincit luonnostelevat ja lopulta itse rakentavat tuotteensa.

Laaksossa valmistuu jos jonkinlaisia vehkeitä: jakkaroita, paistinlastoja, linnunpönttöjä ja keinuja – puhumattakaan niin uusista keksinnöistä, että niillä ei vielä ole nimeä. Nimeäminen kuuluu myös yrityksen tehtäviin. Mursut-vartio (Ilvespartio, Polte) on nimennyt luomuksensa Mursu-kiipeilytelineeksi.

“Se testataan mursun painolla, että se kestää kaikkia ihmisiä”, selventää Iida Lahtinen. Tyttöjen suunnittelemaan kiipeilytelineeseen tulee erilaisia kiipeilymahdollisuuksia ja se auttaa savussa tylsistyvää leiriläistä. Kehittelyprosessi vaikuttaa edelleen olevan käynnissä, sillä vartio ajautuu tiukkaan väittelyyn siitä, tuleeko telineeseen liukumäki ja jos tulee, löytyykö mistään mursunkestävää kangasta.

Metsälaakso tarjoaa tuotteen innovoinnin ohella yrityskasvatusta, sillä tarpojat pääsevät kirjoittamaan tuotteilleen virallisen näköisiä patenttihakemuksia. Maija Metso pitää sitä hyödyllisenä nuorten tulevaisuuden kannalta: “Siinä näkee hyvin, että millainen byrokratia siinä tulee vastaan.”

Oman yrityksen perustamista voi harjoitella myös mobiilipelissä. MobiMetsä on metsäaiheinen kännykkäpeli, jossa pelaaja pääsee firman puikkoihin tuottamaan haluamaansa tavaraa. Mursut-vartion Milja Salmelalle ja Anni Poikoselle peli on tuttu.

“Se on tosi hyvä! Siinä kasvatetaan metsää ja pitää ottaa kuva aina siitä puusta, minkä haluaa kasvattaa, vaikka koivusta”, tytöt kuvailevat. “Jos tykkää metsistä, niin voi tykätä siitä.”

Osa Metsälaakson kävijöistä on kokeillut peliä jo kotona. Laaksossa sitä voi käyttää luppoajalla, kun odottelee jonossa tai jos nikkaroinnista ei riitä kaikille tekemistä, ehdottaa Tuomas Kansanoja Pohjan Veikoista. Pelin voi ladata skannaamalla QR-koodin MobiMetsän mainoksesta tai etsimällä sen sovelluskaupasta.

Pelissä pääsee testaamaan Metsälaakson oppeja eri perspektiivistä. Metsälaakson eri puolet tuovatkin näppärästi yhteen luovan ajattelun, kouriintuntuvan tekemisen meiningin ja yrityksen pyörittämisen.

Juttu ilmestyi Roihu 2016 -leirin virallisessa leirilehdessä 23.7.
Teksti: Siiri Lehtonen
Kuva: Juha Viskari

Lue lisää:
Lue Käry-leirilehteä verkossa

Roihublogi: Roihu on ympäristövastuullinen, jätelajittelusta kuljetuksiin