Taimihuolto on tärkeä lenkki metsänuudistamisketjussa

​Puuntaimet ovat elävää materiaalia. On tärkeää huolehtia riittävästä kastelusta. Taimipaakkua ei saa päästää kuivahtamaan missään vaiheessa, ja taimia tulee käsitellä hellävaraisesti.

​Jos taimipakkaukset ovat umpinaisia, tulee pussit ja laatikot avata, jotta ilma pääsee kiertämään ja taimet saavat valoa. Taimipakkausten heittely voi vaurioittaa taimia. Varastointiaikaa maastossa kannattaa välttää.

Istuttajan tulee varmistaa, että taimen potista irtoaa vettä kevyesti puristettaessa. Taimi istutetaan riittävän syvään: kuusentaimi laikkumättääseen vähintään viiden senttimetrin syvyyteen ja keskelle mätästä. Jos potin pinta jää näkyviin istutuksen jälkeen, niin taimi kuivuu. Maan tiivistäminen kannattaa tehdä saappaan kärjellä, ei kantapäällä. Kantapäätiivistyksellä tulee vaurioittaneeksi taimen kuorta huomaamattaan.

Taimipakkauksessa olevasta taimipassista käy ilmi materiaalin alkuperä. Siitä kannattaa varmistaa, että alkuperä on sopiva istutuspaikkaan. Alkuperätiedot tallennetaan kuviotietoihin, sillä se on arvokasta tietoa metsän jatkokehitystä seurattaessa. Ennen istutusta tulee tarkastaa taimen kunto. Jos taimet ovat menneet pilalle, ei niitä kannata istuttaa.

Hyvä taimi, onnistunut taimihuolto ja huolella tehty maanmuokkaus ja istutus takaavat tuottavan taimikon syntymisen. 

Tutustu myös UPM Metsänuudistamispalveluun.