Vanerikoivu

UPM:n Savonlinnan vaneritehtaan laajennus- ja modernisointiosa vihittiin käyttöön

UPM:n Savonlinnan uudistettu vaneritehdas on vihitty käyttöön. Tehostetun vanerintuotannon myötä hyvälaatuiselle koivutukille on kysyntää etenkin Itä-, Keski- ja Etelä-Suomessa. ​
- Savonlinnan laajennettu ja modernisoitu vaneritehdas edustaa nykyaikaista vanerinvalmistusta parhaimmillaan. UPM:n Biofore-ajattelun mukaisesti tehtaan ympäristö- ja energiatehokkuus sekä työympäristön turvallisuus ovat parantuneet merkittävästi. Valmistukseen tarvittava energia on lähes kokonaan peräisin uusiutuvista energianlähteistä. Energiantuotannossa hyödynnetään myös vanerinvalmistuksessa syntyvä puujäte eikä valmistuksesta synny lainkaan kiinteää jätettä, sanoi UPM:n Tekniset materiaalit -liiketoimintaryhmän johtaja Jussi Vanhanen juhlapuheessaan.

Nyt valmistunut laajennus- ja modernisointiprojekti oli osa UPM:n vuonna 2009 ilmoittamaa mekaanisen puunjalostustoiminnan uudelleenjärjestelyä Suomessa. Järjestelyiden tavoitteena on ollut parantaa vaneriliiketoiminnan pitkän aikavälin kilpailukykyä ja nostaa Suomessa valmistettavien tuotteiden jalostusarvoa.

Laajennus- ja modernisointiprojektin aikana tehtaalle rakennettiin yksi kokonaan uusi tuotantohalli ja valtaosa olemassa olevasta tuotantolaitteistosta modernisoitiin ja järjesteltiin uudelleen. Myös tehtaan perusinfrastruktuuriin kuten sähkön- ja lämmönjakeluun tehtiin runsaasti uudistuksia. Kasvaneen tuotantokapasiteetin ja parantuneen tuotantotehokkuuden lisäksi tehtaan työturvallisuustaso ja työskentelyolosuhteet ovat parantuneet merkittävästi.

Innovaatiot ja tuotekehitys ovat olleet aina keskeisessä roolissa niin UPM:n kuin sen edeltäjäyhtiöiden toiminnassa. Erikoisvanereiden osuus kokonaistuotannosta on merkittävä.

UPM on kiinnostunut ostamaan vanerikoivua korkealuokkaisten vanerituotteidensa raaka-aineeksi etenkin Itä-, Keski- ja Etelä-Suomessa. Lue lisää vanerikoivun hankinnasta tai ole suoraan yhteydessä omaan metsäasiantuntijaasi.