Paahderinteiden harvinaiset kasvit ja eliöt odottavat kevätaurinkoa

​Talvi on saapunut lähes koko maahan, ja suuressa osassa Suomea maa on peittynyt lumeen. Lumen alla kevään paahtavaa aurinkoa odottavat jo useat paahderinteiden harvinaiset kasvit ja muut eliölajit. Näiden eliölajien elinolosuhteita on pyritty parantamaan Paahde-LIFE hankkeella vuodesta 2015. Hanke, jota koordinoi Metsähallituksen luontopalvelut, on nyt puolivälissä. UPM on mukana kumppanin roolissa.

PaahdeLIFE_RGB_72dpi_small.png​UPM:ssä olemme tehneet töitä hankkeen eteen jo vuodesta 2012, muun muassa kartoittamalla hankkeeseen sopivia kohteita. Tähän mennessä hanke on osaltamme edennyt erinomaisesti ja pääasiassa aikataulujen mukaan. Olemme toteuttaneet paahderinteiden hoidoista lähes kaikki ja poltoistakin noin puolet. Tavoitteemme on toteuttaa kaikki hankkeeseen liittyvät suuret toimenpiteet vuoden 2017 aikana. Toivottavasti kesä 2017 on paahteinen!

Polttoja, paahderinteiden avaamisia ja maanpinnan käsittelyä

Toteutamme paahdealueiden hoitoja neljällä Natura 2000 -alueella eteläisessä ja itäisessä Suomessa. Hoidot sisältävät niin erilaisia polttoja kuin paahderinteiden avaamisia ja maanpinnan käsittelyä. Tavoitteemme on edistää tulesta ja valosta riippuvaisten eliölajien elinolosuhteita myös talousmetsissä. Paahderinteiden hoidon lisäksi UPM on kasvattanut Joroisten taimitarhallaan hämeenkylmänkukan taimia Metsähallituksen käyttöön.

Toteutettujen hoitotoimenpiteiden onnistumista sekä kustannuksia seuraamme tarkasti, koska tavoitteenamme on luoda hyviä kustannustehokkaita käytäntöjä paahdeympäristöjen hoitoon myös hankkeen jälkeistä aikaa ajatellen. Usealta hoitokohteelta oli jo ennakkoon kerättyä lajitietoa ja muun muassa joidenkin paahdeympäristöjen kasvilajien kuten kangasajuruohon reagointia toteutettuihin hoitotoimenpiteisiin seurataan hankkeen loppupuolella.

Hankkeen kuluessa hanketöihin on osallistunut laajasti omaa henkilöstöämme, yhteistyöyrittäjiämme ja esimerkiksi paikallisia yhdistyksiä. Hanke on otettu hyvin vastaan ja erityisesti poltot ovat kiinnostaneet oman henkilöstömme lisäksi myös muita sidosryhmiä. Yhteistyö hankekoordinaattorin, Metsähallituksen luontopalveluiden ja muiden hankekumppaneiden kanssa on sujunut erinomaisesti.