Koivun pikkutaimia UPM:n Joroisten taimitarhalta

​UPM:n Joroisten taimitarha on aktiivisesti kehittänyt siemen- ja taimimateriaalia, joka soveltuu istutettavaksi sekä käsityönä että koneella ja jonka kasvu suomalaismetsissä on tutkitusti erinomainen. Uusin tulokas on rauduskoivun pikkutaimi, jota olemme testanneet yhtiön omissa metsissä jo usean vuoden ajan. Myös osa asiakkaistamme on jo tutustunut pikkukoivuun ja viljelytulokset ovat rohkaisevia.

​”Kokemuksemme on, että isojen koivun taimien käyttäminen metsänviljelyssä ei ole enää perusteltua”, UPM:n metsänomistajapalveluista vastaava johtaja Jorma Saarimaa toteaa. ”Kookkaat taimet istutetaan joko kuokalla tai kookkaalla istutusputkella. Työ on raskasta, kallista ja hidasta, mikä nostaa kustannuksia turhaan. Myös viljelymateriaalille tulee lisäkustannusta.”

”Pikkukoivusta saamamme kokemukset ovat hyviä ja niiden pohjalta luotamme uuteen tuotteeseemme”, taimitarhapäällikkö Anne Immonen kertoo. ”Olemmekin päättäneet luopua isojen koivujen käytöstä metsänviljelyssä ja siirrymme pikkukoivun käyttöön. Se alentaa viljelyketjun kokonaiskustannusta ja on kilpailukykyinen kuusen viljelyketjun kanssa.”

”Pikkukoivu on maastossa topakka kasvaja, kustannustehokas, miellyttävä istuttaa normaalilla kuusen istutuksessa käytettävällä pottiputkella tai istutuskoneella ja helppo kuljettaa maastossa”, Immonen jatkaa. ”Mitä muuta pieneltä koivulta voisi edes toivoa!” 

300_pikkukoivu.gif

Istutettaessa koivun pikkutaimi on noin 10-senttinen
300_pikkukoivu-3-kasvukauden-jalkeen.gif

Kolmen kasvukauden jälkeen pikkukoivusta on kasvanut jo tuplasti yli 140-senttinen

  
Pikkukoivuja Joroisista lähtee jo tämän kevään metsänviljelyyn. Lisää taimia tälle istutuskaudelle valmistuu juhannuksen tietämissä. Koivun istuttaminen keskikesällä lämpimään maahan, kun sen juuristo on aktiivisimmillaan, takaa hyvän kasvun alun jo ensimmäisen kasvuvuoden aikana.

Työnäytöksiä eri puolilla Suomea

UPM on edelläkävijä metsänhoitotöiden kehittämisessä. Yhteistyössä yrittäjien kanssa olemme kehittäneet sekä koneellista istutusta että koneellista taimikonhoitoa. Oleellinen osa tätä kehitystyötä on UPM:n taimitarhalla tehtävä kehitystyö.

Koneelliseen istutukseen ja konekitkentään on mahdollista tutustua työnäytöksissä, joita järjestämme eri puolilla Suomea. Tapahtumien ajankohdat löytyvät verkkopalvelumme tapahtumakalenterista.

Koneistutuksen ja konekitkennän omaan metsään vielä tämän kesän töihin voit tilata UPM:n paikallisilta metsäasiakasvastaavilta. Yhteystiedot löydät yhteystietohaustamme tai soittamalla numeroon 0204 16 121. Voit jättää myös sähköisen yhteydenottopyynnön.

Tutustu metsäpalveluihimme sekä yksittäisiin palveluihin: UPM tuottotaimikko ja istutus.

Koneistutukseen voit tutustua myös palvelumme Metsätieto-osiaossa lukemalla videoartikkelin koneellinen puunistutus ja katsomalla videon.