Jos kirjanpainaja iski kuusikkoosi, toimi nopeasti

​Etelä- ja Keski-Suomen vanhoissa kuusikoissa viihtyvä kirjanpainajakuoriainen aiheuttaa tuhoja etenkin lämpiminä kesinä, joita ovat edeltäneet myrskyt. Mitä tehdä, jos oman kuusikon tyvikaarnasta löytyy ensioireita eli pieniä pyöreitä reikiä ja ruskeaa purua?

​Arvokkaat kuusikot riskialuetta

Kirjanpainaja iskee metsänomistajan näkökulmasta ikävimpään kohteeseen eli kaikkein arvokkaimpaan puuhun, joka on kasvanut metsässä vuosikymmeniä. Vanhasta kuusikosta hyönteisen kohteeksi joutuvat ensin myrskytuhojen vaurioittamat puut, mutta lämpiminä vuosina kirjanpainaja pystyy tuottamaan yhden sukupolven sijaan kaksi tai jopa kolme polvea kesässä, ja silloin se voi iskeä myös terveisiin puihin. Kirjanpainaja nakertaa puuhun käytäviä, munii niihin ja syö kuusen nilaa. Uhriksi joutuneen iskemäpuun nestevirtaus katkeaa ja puu alkaa kuivua pystyyn.

Hyönteinen voi tuhota kokonaisia päätehakkuukuvioita, ja metsänomistajalle arvonalennus on valtava.
– Jos terveestä kuusitukista maksettaisiin esimerkiksi 55 euroa per kuutiometri, niin tuholaisen kuivattama puu ei kelpaa enää sahatavaraksi, vaan sen voi saada myytyä energiapuuna, jolloin myyntihinta voi tipahtaa alle 5 euroon kuutiometriltä, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Johanna Haapala Helsingin metsäpalvelutoimistosta.

UPM:n metsäasiakasvastaava auttaa

Jos omasta metsästäsi löytyy kirjanpainajia, ota heti yhteyttä omaan metsäasiakasvastaavaasi. Hän tulee paikalle toteamaan kuvion tuhot ja arvioimaan, kuinka asian suhteen kannattaa toimia. Oikea tapa edetä riippuu tilanteesta. Jos tilanne on paha, nopea realisointi kannattaa, sillä tuhojen edetessä metsänomistajan pääoma pienenee jatkuvasti.

– Kumppanuusasiakkuus kannattaa tässäkin suhteessa, sillä alueellisen ylitarjonnan tilanteessa kumppanien metsät hoidetaan jonossa ensimmäisinä, Johanna Haapala muistuttaa.

Täysin kuolleita puita on turha kerätä pois

Monet metsänomistajat havahtuvat kuusikkonsa kuoriaistilanteeseen liian myöhään. Mikäli kirjanpainajat ovat ehtineet kuivattaa tietyt puut, elokuussa niille ei kannata enää tehdä mitään.

– Kun kesä on ohi ja kuivuneet iskemäpuut on jo käytännössä menetetty, niitä ei enää kannata kerätä pois metsästä. Kirjanpainajakuoriainen nimittäin hyödyntää vain tuoretta puuta, eli ensi vuonna hyönteinen iskee taas uusiin kuusiin, eikä sairaiden puiden kerääminen pois enää ennaltaehkäise seuraavan vuoden tilannetta. Kirjanpainajan jälkeen puihin iskevät muut hyönteiset, mutta niitä ei kannata pelätä, sillä ne parantavat metsän monimuotoisuutta. Monimuotoisuus taas edesauttaa metsän hyvinvointia, Johanna Haapala kertoo.

Ennaltaehkäise jatkossa

Jos myöhästyit tänä vuonna, ensi vuonna kirjanpainajatuhoja voi torjua tehokkaasti korjaamalla myrskyjen kaatamat puut pois metsästä mahdollisimman aikaisin ja pitämällä puut elinvoimaisina niin, ettei avohakkuita venytetä liian pitkälle.

Jos myrsky kaataa muutaman puun, siitä ei kannata vielä hätääntyä. Mutta jos kaatuneita puita on kymmeniä puita, on syytä toimia.

Mikäli toukokuinen tarkistuskierros omassa kuusikossa aiheuttaa ensi vuonna huolen kirjanpainajasta, tuhojen leviäminen estetään kaatamalla ja kuljettamalla puut pois metsästä mahdollisimman nopeasti.
Myös tuoksuun perustuvista feromonipyydyksistä voi olla apua omatoimisessa ennaltaehkäisyssä. Pyyntipuutorjunnassa feromonihajupusseja asetetaan noin 2 metrin pituisiin kuusipölkkyihin, jotka pitää kuljettaa parveilun jälkeen pois metsästä.

Onko oma metsäsi riskialuetta? Tarkista kirjanpainajakannan tämänhetkinen tilanne Metsäkeskuksen sivuilta: http://www.metsakeskus.fi/kirjanpainajakannan-seuranta

Lue lisää:
Kirjanpainajan tuhoja voi vähentää oikein ajoitetuilla toimenpiteillä