Jäikö taimikon raivaus kesälomalla kesken tai aloittamatta

​Suomen metsäkeskus on julkaissut Metsätyot kartalla -aineiston, jossa on havainnollistettu eri metsänhoitotyölajien määrää alueittain. Tarve tehdä metsille jotain on monin paikoin suuri. Erityisesti huomiota kiinnittää rästiin jääneiden taimikonhoitotöiden määrä.

Metsänomistajalle, jonka metsän kiertoaika on 70 – 100 vuotta sana rästityö voi kuulostaa oudolta ja sana kiire vielä kummallisemmalta. Rästit kannattaa kuitenkin hoitaa kiireellä pois päiväjärjestyksestä. Raivaussahatöiden kustannus nousee merkittävästi rungon paksuuden kasvaessa, sillä paksujen runkojen ja tiheän pusikon raivaus vaatii enemmän aikaa. Lisäksi raivauksen lykkääminen hamaan tulevaisuuteen alentaa metsän tulevaa tuottoa, ja voi aiheuttaa huomattavankin loven kantorahatulopussiin.

Moni on saattanut viettää kesälomaansa taimikkoaan raivaten. Hyvä näin. Taimikko voi hyvin ja kuntokin on varmasti kohentunut.

Jos työ jäi aloittamatta tai syystä tai toisesta se jäi kesken, kannattaa pyytää ammattilainen apuun. Tehokasta raivausaikaa on vielä useita kuukausia. Raivausta voi tehdä pitkälle syksyyn lumien tuloon saakka.

Lue lisää
Miksi oikea-aikaisuus taimikonhoidossa on niin tärkeää
Jyri Schildtin blogi: Taimikonhoito kannattaa
Matti Toivakaisen blogi: Tukien odottelu voi käydä kalliiksi
Metsän henki 3/2015: Miten saan metsän tuottamaan