mustikkametsä

Hyvin hoidetussa metsässä viihtyvät myös marjat

​Metsämarjamme hyötyvät tietyistä metsänhoidon toimenpiteistä. Mänty- ja kuusimetsässä lisääntynyt valon määrä parantaa usein marjasatoa. Loppukesän marjaretkellä voit samalla tarkastella oman metsäsi metsänhoitotarpeita.
​Puunkorjuu ja metsänhoito vaikuttavat marjojen kasvuun. Eri toimenpiteet vaikuttavat yhteen lajiin suotuisasti ja toiseen haitallisesti. Esimerkiksi metsänuudistus lisää hakkuiden reuna-alueilla puolukan satoa. Samoin valon ja lämmön lisääntyessä vadelmaa saadaan usein uudistusalalta runsain määrin.

Mustikan versot eivät puolestaan kestä suoraa auringonpaistetta eivätkä maaperän kuivumista. Se pitää puolivarjoisista paikoista, joten se hyötyy harvennuksista, muttei uudistushakkuusta. Mustikka ei marjo liian tiheässä riukumetsässä, jossa on niukalti valoa ja pölyttäjähyönteisiä. Harvennushakkuu tuo valoa metsään ja elvyttää mustikan marjomaan. Myös puolukan varvusto voimistuu harvennuksen jälkeen. 

Metsänlannoitus lisää aluksi puolukan, mustikan ja kangasrouskun satoa.  Muutaman vuoden päästä vaikutus voi olla toiseen suuntaan, kun puusto ja aluskasvillisuus rehevöityvät. Uudistushakkuu vähentää sienten määrää yleisesti, kun kosteutta ylläpitävä puusto poistuu. Poikkeuksen tekee korvasieni, joka pitää hakkuuaukeiden rikotusta maanpinnasta.

Marja- ja sieniretkeltä saat metsiemme arvokkaat herkut sekä hyvän rauhoittuneen mielen. Samalla voit seurata oman metsäsi kehittymistä ja suunnitella metsiesi hoitoa tavoitteidesi mukaisesti. UPM metsäasiakasvastaavaltasi saat asiantuntevat neuvot kaikkiin metsääsi liittyviin kysymyksiin. Klikkaa yhteystietohakuun, josta löydät metsäasiakasvastaavasi joko paikkakunnan tai henkilön nimellä.