Ryhdy avoimin mielin metsänomistajaksi

ota-metsa-vastaan-rohkeasti.jpg
 

Kuopiolainen Sauli Luostarinen on hyvin tyypillinen metsänomistaja tämän päivän Suomessa. Isä Hannun hyvin hoitamat metsätilukset sijaitsevat Heinävedellä. Metsähehtaarit on hoidettava hyvin myös jatkossa. 

”Se on kunnioitusta hänen ja edesmenneen ukkini työtä kohtaan. Siskoni Outin kanssa on pohdittu mikä olisi paras ratkaisu metsäomaisuuden tulevaisuutta ajatellen.” 

 
”Alusta asti oli selvää, että metsäomaisuutta emme myy. Siitä olimme siskoni kanssa yhtä mieltä. Mitäs sitten? Kaivoin isäni kaapista esiin vanhan metsätaloussuunnitelman. Tutkiskelin karttoja, kuvioita ja aloin pikkuhiljaa päästä kärryille.”
 
 
Metsäkuviot alkoivat asettua kohdilleen ja Sauli huomasi heti, että suunnitelma pitää päivittää. Apua pyydettiin UPM:ltä. Käytännön maastotyöt teki UPM:n metsäasiantuntija Pertti Toivanen.
 
 
”Olin mukana parina päivänä kun Toivanen teki maastotöitä. Asiat alkoivat kirkastua. Minusta oli iso asia katsella rajapyykkiä, jonka Toivanen GPS:n avulla maastosta noukki. Minulle tuli konkreettinen tunne siitä, että tämän palan isän maata sinä Sauli osaltasi omistat.” Sauli muistelee.
 
 
Käytännön töiden jakaminen sovittiin sisarusten kesken niin,  että Sauli hoitaa raskaammat fyysiset työt ja sisko Outi keskittyy paperipuolen asioihin.
 
 
”Neuvojen kysyminen isältä ja isän vinkit ovat pelastaneet monesta kiperästä tilanteesta. Olen myös saanut hyviä käytännön neuvoja sedältäni Risto Luostariselta.”
 
 
Pitkän pohdinnan ja eri vaihtoehtojen punninnan jälkeen sisarukset päätyivät perustamaan tilayhtymän.
 
 

Tartu avoimin mielin uusiin haasteisiin

 
Sauli, joka on asiasta selvästi innostunut uusi metsänomistaja, antaa muutaman vinkin uusille metsänomistajille. 
 
 
- Ota metsäomaisuus vastaan avoimin mielin. Ei se ole taakka, kun suhtaudut siihen oikein.
 
 
- Ole mukana kun metsäomaisuuttasi arvioidaan ja maastotöitä tehdään. Esitä koko ajan kysymyksiä ja jos saat tuskaisia vastauksia ja turhautuvia tuhahduksia, vaihda tekijää. Kyse on sinun omaisuudestasi.
 
 
- Uskalla tarttua uusiin haasteisiin rohkeasti. Opit koko ajan ja tutustut uusiin ihmisiin. Tämä avaa ajatuksia ihan uudella tavalla. Myös jaksaminen omassa päivätyössä paranee, kun teet itse jotakin metsässäsi. Ulkoilma tekee ihmeitä, näkee kättensä jäljen ja normityöstä tuleva stressi ja kyllästyminen vähenevät. Ainakin minulle on nyt käynyt niin!
 

Sauli Luostarisen (kuvassa vasemmalla) mukana maastossa ja apuna metsäasioissa ovat olleet blogin kirjoittaja metsäasiantuntija Pertti E. Toivanen sekä metsäasiantuntija Timo Vesanen Leppävirran metsäpalvelutoimistolta (kuvassa oikealla).
 
Oletko jo tutustunut uuden metsänomistajan omiin verkkosivuihin?
 
Löydät uuden metsänomistaja Hennan blogin ja lisää pohdintaa metsänomistuksen alkutaipaleelta.
 
 

 

0 kommenttia

Ei lähetettyjä kommentteja
Lisää kommentti
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista
*
Vahvista kirjoittamalla kuvassa oleva teksti.

Lisää kommentti
Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston käyttöehdot.
Lue kommentointiohjeet

Blogaaja

Pertti E. Toivanen, UPM, Metsäasiantuntija
bloggerimage
Kirjoittaja on kuopiolainen metsäasiantuntija, joka katselee tätä maailmaa huumorilasien läpi mottonaan "jotta voisit lentää, on rohkeutesi oltava hiukan pelkoa suuremman."

Tutustu muihin blogaajiimme.

Kaikki blogit blogiarkistossa.

Tilaa RSS-syöte