Syksyisen metsän houkutukset

Syksyllä metsä on erinomainen paikka viettää omaa laatuaikaa. Kun kaupungilla loka lentää ja kaikki on harmaata, niin metsässä syksyn värit loimuavat. Niinpä livahdankin metsään aina kun vain mahdollista. Puolukkaa, karpaloita, sieniä, ennenkaikkea hiljaisuutta ja mielenrauhaa. Ehkäpä osasyy tähän uuteen ihastukseeni on siinä, etten ole kolmeentoista vuoteen päässyt suomalaiseen syysmetsään.
  
Metsissämme kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjalajia, joista kuuttatoista poimitaan ravinnoksi.  Kerätyimpiä marjoja ovat puolukka, mustikka ja lakka. Myyntiin poimitaan myös karpaloa, vadelmaa, metsämansikkaa, tyrnia, variksenmarjaa ja juolukkaa. Arktiset aromit ry:n kotisivuilla arvioidaan vuotuisen metsämarjasadon olevan yli 500 milj. kiloa. Tästä talteen poimitaan esimerkiksi puolukkaa ja mustikkaa vain 3-10 prosenttia sadosta. Satoa on siis varmasti metsässä  jäljellä. Metsään lähtöä voi vielä pohjustaa lukemalla Arktiset aromit -sivuilta faktaa marjojen ravintosisällöstä ja terveysvaikutuksista. 

Marjat ovat paitsi terveellisiä niin erittäin maukkaita. Mielestäni puolukka on parhaimmillaan survoksena kaalilaatikon kera. Litrasta mustikoita saa herkullisen piirakan ja lisäksi suupielet siniseen hymyyn. Leipäjuusto ja lakat ovat jälkiruokien aatelia. Samoin karpalot kinuskikastikkeessa. Yksinkertaisen kaunista ja herkullista. 

Marjojen lisäksi metsissä kasvaa parisataa syötävää sienilajia, joista 22 lajia on hyväksytty kauppasieniksi. Suosituimpia ovat tatit, kanttarelli, suppilovahvero, rouskut, haperot ja torvisienet. Itse aloitin sienestämisen helppolaittoista ja hyvää -kaavalla eli suosikkini ovat kanttarelli, suppilovahvero ja herkkutatti. Ehkä ensi kesänä opettelen ryöppäämisen ja sienten säilömisen. Ja ennenkaikkea opettelen tunnistamaan muutaman uuden sienen.  

Vaikka Pirkanmaan maastot ovat minulle tuntemattomat, niin tällaisenä syksynä kori täyttyy metsässä kuin itsekseen. Sieniä on kaikkialla varttuneissa kangasmetsissä ja puolukkaa kuivilla kankailla. Joten auto turvallisesti parkkiin, ja metsään reippailemaan. Jokamiehenoikeudet ovat upea asia.

On mielenkiintoista seurata metsänhoidon vaikutusta eri lajeihin. Eri toimenpiteet vaikuttavat yhteen lajiin suotuisasti ja toiseen haitallisesti. Esimerkiksi metsänuudistus lisää hakkuiden reuna-alueilla puolukan satoa. Samoin vadelma voi lisääntyä valon ja lämmön lisääntyessä. Mustikka puolestaan pitää puolivarjoisista paikoista, joten se hyötyy harvennuksista muttei uudistushakkuusta. Metsänlannoitus lisää aluksi puolukan, mustikan ja kangasrouskun satoa.  Muutaman vuoden päästä vaikutus voi olla toiseen suuntaan, kun puusto ja aluskasvillisuus rehevöityy. Uudistushakkuu vähentää sienten määrää yleisesti, kun kosteutta ylläpitävä puusto poistuu. Poikkeuksen tekee korvasieni, joka pitää hakkuuaukeiden rikotusta maanpinnasta. Metsä elää ja uudistuu alituiseen. 

Metsässä on lupa kävellä rauhassa, marjastaa, sienestää tai istuskella kannon nokassa tekemättä mitään. Uudessa Metsän henki lehdessä psykologi Kirsi Salonen kertoo, että tutkitusti metsässä olo rentouttaa ja lisää hyvän olon tunnetta. Pelkkä luontokuvan katselu vähentää stressiä. Seuraavalle metsäretkelle otankin kameran mukaan. Mielikuvamatka syksyiseen metsään tuokoon positiivisia hyvän olon tunteita pimeinä talvi-iltoina. 

Päivi Mäki


Lue myös
Omistajan elkein ja ajatuksin metsävisiitillä  »
Miten aloitan sienestyksen? »

Tee testi: Millainen sieni olet persoonaltasi! »

1 kommenttia

Atro Niiniluoto kirjoitti
17.10.2011 14:18
Marjojen tai sienien poiminta ei ole lokakuussa kiinnostanut, mutta tunnistin tv-mainoksestanne heti musiikkikappaleen Mun sydämeni tänne jää.
Lisää kommentti
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista
*
Vahvista kirjoittamalla kuvassa oleva teksti.

Lisää kommentti
Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston käyttöehdot.
Lue kommentointiohjeet

Blogaaja

Päivi Mäki, Kaupunkilaismetsänomistaja
bloggerimage
Päivi Mäki on tamperelainen kaupunkilaismetsänomistaja. Hänen oma metsäpalstansa sijaitsee kotiseudulla Pohjois-Suomessa. Lähivuosien tavoite on oppia tekemään käytännön metsänhoitotöitä omin käsin.

Tutustu muihin blogaajiimme.

Kaikki blogit blogiarkistossa.
Tilaa RSS-syöte