Harrastuksena suunnistaminen

​Kesäkuun puoliväliä eletään ja monen suunnistuksen harrastajan osalta se tarkoittaa kauden päätapahtuman, Jukolan tai Venlojen Viestin, lähestymistä. Jukola juostaan tänä vuonna Paimion metsissä ja mukana tulee olemaan järjestäjän arvion mukaan 17 000 suunnistajaa. Jukolassa firma- ja kaveriporukat kohtaavat maailman parhaat suunnistajat samoilla rasteilla.

Oma suunnistajan urani alkoi, kun lupauduin työpaikan joukkueeseen Jämsä-Jukolaan 2013 paikkaamaan vajaata joukkuetta. Peruskoulun ja armeijan lisäksi en ollut koskaan suunnistanut, joten osallistuin pääkaupunkiseudun ja ympäryskuntien suunnistusseurojen iltarasteille muistelemaan kartan ja kompassin käyttöä. Ensimmäiset pari kertaa iltarastit olivat melkoisia seikkailuja ja rasteja etsittiin hartaudella. Intoa oli, mutta suunta harvemmin osui kohdalleen. Melko nopeasti hommasta sai kuitenkin kiinni ja rastit alkoivat (pääosin) löytymään. Myös rouva innostui mukaan rasteille ja pian kaverit saivat kuunnella kyllästymiseen asti suunnistustarinoitamme. Nykyään iltarasteilla tulee käytyä 2-4 kertaa viikossa talviaikaa lukuun ottamatta. Itse Jukola Jämsän maisemissa meni ensikertalaiselta ihan mukavasti ja osaltaan kannusti jatkamaan uutta harrastusta.

Suunnistuksen hienous on, että se takaa varman irtioton arjesta. Metsässä juostessa ja reittiä pohtiessa ei ehdi miettiä muita huolia - ainoastaan sitä oliko tämä nyt se nyppylä joksi sitä luulin, tai pitäisikö tiheikkö kiertää, vai mennä suoraan läpi (joskus tulee hieman myös mietittyä pitäisikö tälläkin kuviolla tehdä harvennus tai olisiko jo aika taimikonhoidolle). Samalla tulee iltalenkki täysin huomaamatta. Itse olen lopettanut suunnistuksen myötä sen vähäisenkin lenkkeilyn jota joskus harrastin ja silti olen paremmassa fyysisessä kunnossa.

Matalan aloituskynnyksen vuoksi iltarasteille on helppo lähteä mukaan. Metsään voi lähteä pelkän kompassin kanssa tavallisissa lenkkivaatteissa. Kartta ostetaan lähtöpaikalta, ja mikäli haluaa mitata ajan, niin elektronisen leimauskortin saa vuokrattua samasta paikasta. Rasteilla voi edetä täysin omaan tahtiin. Iltarastit järjestää paikallinen suunnistusseura ja monilla rasteilla aloittelija saa halutessaan neuvoja suunnistamiseen. Samoin jotkin suunnistusseurat järjestävät iltarastien yhteydessä aikuisille suunnattuja kaikille avoimia suunnistuskouluja. Vaikka kuntosuunnistus on vienyt mukanaan, olen kompassin lisäksi hankkinut vain nastoitetut suunnistuskengät, suunnistushousut, elektronisen leimauskortin sekä viimeisimpänä yösuunnistusta varten otsalampun.

Kannustan kaikkia kokeilemaan suunnistusta paikallisilla iltarasteilla – ehkäpä tapaamme Lappee-Jukolassa Lappeenrannassa 2016.

Lue lisää Metsäkirjastosta: Suunnistus - hyödyllinen jokamiehen taito

0 kommenttia

Ei lähetettyjä kommentteja
Lisää kommentti
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista
*
Vahvista kirjoittamalla kuvassa oleva teksti.

Lisää kommentti
Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston käyttöehdot.
Lue kommentointiohjeet

Blogaaja

Rauli Karppinen, UPM, Puunhankinnan suunnittelupäällikkö
bloggerimage
Rauli Karppinen on puunhankinnan suunnittelupäällikkö, joka vastaa puuvirtojen suunnittelusta, sekä raidelogistiikan ohjaamisesta. Hän on myös itse pienen metsätilan omistaja.

Tutustu muihin blogaajiimme.

Kaikki blogit blogiarkistossa.
Tilaa RSS-syöte