Metsä viestiiUPM Metsällä on tänäkin kesänä ahertanut yli 20 harjoittelijaa eri työtehtävissä ympäri Suomea. Harjoittelijoiden joukko koostui pääasiassa metsäalan korkeakouluopiskelijoista, mutta mukaan mahtui myös muiden alojen osaajia. Viestintäharjoittelijana työskennellyt Elina Ylenius valottaa kesätyökokemuksiaan blogissaan.  
 
 
 

Vanha sanontakin tietää, että yrittänyttä ei laiteta. Olin jo aikaisempina vuosina hakenut kesätöihin UPM:lle, ja vihdoin, eräänä maaliskuun päivänä, sain kutsun työhaastatteluun. Ja tässä sitä nyt ollaan: takana on reilun kolmen kuukauden edestä kesätyökokemuksia UPM Metsän viestintäharjoittelijana. Työskentelypaikkani kesän ajan on ollut UPM Metsän Pohjois-Euroopan puunhankinnan ja metsäliiketoiminnan keskushallinto Valkeakoskella.

Kesätyöni UPM Metsän viestintäharjoittelijana on ensimmäinen kosketukseni oman alani töihin, vaikkakin töitä olen tehnyt aikaisemmin jos jonkinnäköisiä. Aloitan syksyllä viidennen opiskeluvuoteni Tampereen yliopistossa, jossa opiskelen puheviestintää. Sivuaineopintoni markkinoinnin, hallintotieteen, liiketoimintaosaamisen sekä tiedotusopin parissa tukevat alavalintaani hyvin.

Viestinnän osaajia tarvitaan kaikilla toimialoilla, mikä tekee työmahdollisuuksista erittäin laajat. Viestintä on suurissa organisaatioissa tärkeä tukitoiminto, vaikka viestintätehtävissä työskentely ei vaadikaan organisaation toimialan asiantuntemusta. Itse olen metsäalalla miltei täysi maallikko, mutta silti alalle oli helppoa tulla; jokaisella meistä on jonkinlainen suhde metsään, ja kaikilla meistä on metsään liittyviä muistoja. Metsä onkin monelle tunneasia. Mielenkiintoisen metsäalasta tekee myös sen muuttuminen; on kuljettu pitkä matka tukkien hevosajosta bioenergia-aikaan. Metsä edustaa toisaalta myös pysyvyyttä, sillä vaikka vuodet vierivät, maailmantalous muuttuu ja teknologia kehittyy, metsä kasvaa aina.

Toimenkuvani UPM Metsällä on ollut erittäin monipuolinen. Välillä nopeallakin aikataululla tulevat työtehtävät vaativat priorisointikykyä sekä yleisesti kykyä tarttua toimeen, vaikka aluksi tuntuisi siltä, että ”Enhän minä tiedä tästä aiheesta mitään”. Tekemällä oppii, ja asiat kyllä tulevat tutuiksi, kun niistä ottaa selvää. Työtehtäviini ovat kuuluneet muun muassa tiedottaminen intranetissä, kirjoittaminen henkilöstölehteen, valokuvaus, jatkuvana projektina kulkeva mediaseuranta sekä erilaisiin projekteihin osallistuminen. Eräs tällainen projekti oli turvallisuusaiheisen henkilöstölehden teemanumeron suunnittelu. Oli upea tunne pidellä käsissään painotuoretta lehteä, johon olin itse suunnitellut ja kirjoittanut suuren osan sisällöstä. Olin saanut aikaan jotakin konkreettista ja hienoa!

Haastava projekti on myös ollut internetsivujen luominen yhdessä eteläamerikkalaisten kollegoiden kanssa. Projektin aikana olen oppinut niin kansainvälisestä yhteistyöstä kuin internetsivujen tekemisen ja lanseeraamisen vaiheista. Luovuuttakin olen saanut käyttää, sillä eräs työtehtävistäni on ollut laatia tekstejä ja kuvituksia luontopolun opastetauluihin. Viestinnän työtehtävissä olen myös oppinut paljon sekä metsäalasta yleisesti että metsäalan muiden tekijöiden toimenkuvista ja vastuualueista.

Elina Ylenius

0 kommenttia

Ei lähetettyjä kommentteja
Lisää kommentti
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista
*
Vahvista kirjoittamalla kuvassa oleva teksti.

Lisää kommentti
Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston käyttöehdot.
Lue kommentointiohjeet