Viirupöllö

​Strix uralensis, Slaguggla
50–59 cm, 3 500 paria

Viirupöllö on isokokoinen, ruskeanharmaa pöllö, jossa näkyy tummaa viirutusta. Silmät ovat mustat. Lentävän linnun vaaleus kiinnittää huomion. Tavallisin viirupöllön laulu on syvä bassomainen, rytmikäs parin kilometrin päähän kuuluva huhuilu, jossa alkuosa on kaksitavuinen ja muutaman sekunnin tauon jälkeen kuuluva loppuosa on viisitavuinen sarja. Viirupöllö talvehtii Suomessa ja on yöaktiivinen. Sitä tavataan havu-, lehti- ja sekametsissä. Viirupöllö on kolopesijä ja merkittävä osa kannasta pesii pöntöissä. Viirupöllö saattaa tehdä pesänsä myös onttoon puuhun tai vanhaan haukan pesään. Viirupöllöemot ovat aggressiivisia ja hyökkääviä pesän läheisyydessä. Viirupöllö syö pikkujyrsijöitä ja mm. lintuja. Se saalistaa etenkin nuoren taimivaiheen talousmetsissä.


Tee testi: Mikä lintu olet? »


Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rauduskoivu, Kuusi, Mänty, Kehnäsieni, Metsien rakenne
 • Pieni metsäsanasto

  • L M S T

   Taimikko

   Luontaisesti tai viljellen syntynyt alle kuitupuumittaisten pienten puiden muodostama metsän alku tai nuori metsä, josta ei saa puunmyyntituloja. Taimikkovaihe kestää taimesta ensiharvennusikään.

   Talousmetsä

   Metsää, jota hoidetaan pääasiallisena tavoitteena tuottaa myyntikelpoista puuta teollisuuden ja energiantuotannon monipuolisiksi raaka-aineiksi.