Punarinta

​Erithacus rubecula, Rödhake
12,5–14 cm, 1 000 000 paria

Punarinta on nappisilmäinen ja suhteellisen suuripäinen lintu. Se on selkäpuolelta tasaisen ruskea ja vatsapuolelta vaalea. Punarinnalla on ruosteenpunainen rinta ja punainen ulottuu silmään sekä nokan yläpuolelle asti. Nuorelta punarinnalta punainen rinnan väritys kuitenkin puuttuu aluksi. Punarinta hyppii maassa tasajaloin, niiailee ja kohottaa välillä pyrstöään. Sen laulu on kaunis jokelteleva heleä säe, ja säkeet vaihtelevat hieman koko ajan. Punarinta on aktiivinen hämärissä. Se on metsälinnuista illan viimeisiä ja aamun ensimmäisiä laulajia. Punarinnan kutsuääni on terävä ”tik”.  ”Tik-ik-ik-ik…” sarjat ovat yleisimpiä ääniä luonnossamme etenkin syksyllä muuttoaikaan ilta- ja aamuhämärissä. Punarinta talvehtii Euroopassa ja on satunnaistalvehtija. Se on runsaimpia lintujamme. Punarinta viihtyy kaikenlaisissa metsissä karuimpia männiköitä lukuun ottamatta, mutta suosii kuusikoita. Kovat pakkastalvet Euroopassa verottavat kantaa tilapäisesti.

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rauduskoivu, Kuusi, Mänty, Kehnäsieni, Lehtokeltavalmuska
  • Pieni metsäsanasto

    • L M S

      Metsä

      Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.