Pikkusieppo

Ficedula parva, Mindre flugsnappare
11–12 cm, 1 500 paria

Vanhan pikkusieppokoiraan pää on harmaa ja kurkku oranssinpunainen. Naaras ja edellisenä vuonna syntynyt koiras ovat väritykseltään vaatimattomampia. Kaikissa puvuissa pyrstön väritys on kivitaskumainen, osin musta, osittain valkoinen. Pikkusieppo nykii pyrstöään usein sieppomaisesti ylös. Sen tummaa silmää ympäröi valkea silmärengas. Laulussa on kirjosieppomaisuutta, mutta loppuosa on selkeän laskeva. Pikkusieppo talvehtii Afrikassa ja viipyy meillä toukokuusta syyskuuhun. Pikkusieppo asuu varttuneissa ja vanhoissa kuusi- ja sekametsissä, sekä purojen varsilla ja rantametsissä. Se pesii kantojen ja pökkelöiden koloissa ja onkaloissa. Pikkusiepon levinneisyys Suomessa on Eteläinen, Keski-Suomeen saakka. Pikkusieppo on suhteellisen uusi pesimälintu: 1950-luvulla kannan kooksi arvioitiin 100 paria.

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rauduskoivu, Kuusi, Mänty, Kehnäsieni, Lahopuu
  • Pieni metsäsanasto

    • L M P S

      Sekametsä

      Kahden tai useamman puulajin muodostama metsikkö. Nykyään pyritään metsiä kasvattamaan usein sekametsinä ja niin, että myös viljellen uudistetuissa havumetsissä on noin 10 %:n lehtipuuosuus.