Pajulintu

​Phylloscopus trochilus, Lövsångare
11–12,5 cm, 10 000 000 paria

Pajulintu on vilkas ja rauhaton lehvästössä ruokaillessaan. Sillä on harmahtavan ruskeanvihreä yläpuoli, kurkku ja rinta ovat kellanvalkoiset. Syksyiset nuoret linnut ovat alta keltaisempia. Pajulinnulla on myös kellanvalkea silmäkulmanjuova. Pajulintu muistuttaa tiltalttia, josta se eroaa äänestä ja mm. vaaleampien jalkojen perusteella. Pajulintu laulaa ahkerasti noin kolmen sekunnin mittaista laskevaa, hieman surumielistä säettään. Sen kutsuääni on pehmeä kaksitavuinen ”hyitt”. Pajulintu talvehtii Afrikassa ja viipyy Suomessa toukokuusta syyskuuhun. Se pesii kaikenlaisissa metsissä, joissa on edes muutama lehtipuu. Pajulintu suosii valoisia lehti- ja sekametsiä. Pesä on maahan rakennettu uunilinnun ”uuni”. Pajulintu on Suomen runsain pesimälintu ja se on yleistynyt viime vuosikymmeninä.

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rauduskoivu, Kuusi, Mänty, Kehnäsieni, Lehtokeltavalmuska
  • Pieni metsäsanasto

    • L M S

      Metsä

      Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.