Nokkavarpunen

​Coccothraustes coccothraustes, Stenknäck
16,5–18 cm, 300 paria

Nokkavarpusen nokka on hyvin suuri ja kolmiomainen. Sen pää on iso, niska paksu ja pyrstö lyhyt sekä etupainoinen. Puku on nokkavarpusella rusehtava. Nokkavarpusella erottuu lennossa valkea siipijuova ja pyrstön leveä valkoinen kärki. Kutsuääni sillä on hyvin terävä ”tiks”, jota se toistaa lennossa. Laulu on hiljainen ja vaatimaton. Osa nokkavarpusista muuttaa talveksi muualle Eurooppaan ja osa talvehtii Suomessa. Nokkavarpunen on lauhkean vyöhykkeen lehtimetsien laji, jonka levinneisyysalueen pohjoisraja yltää maamme etelärannikolle ja Lounais-Suomeen. Nokkavarpunen viihtyy tammivyöhykkeen jalopuulehdoissa, vanhoissa lehtisekametsissä ja puistometsissä. Yksittäisiä pareja saattaa pesiä Pohjois-Karjalassa saakka. Talvisia yksilöitä näkee ruokinnoilla ja reunametsien tuomissa marjoja syömässä. Nokkavarpusen nokassa on 50 kilopondin voima.

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raita, Rauduskoivu, Kuusi, Mänty, Kataja
  • Pieni metsäsanasto

    • L M

      Metsä

      Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.