Mustarousku

​Svartriska, Lactarius turpis

Mustarousku on keskikokoinen tai isohko rousku. Lakki on laakea, hieman kuoppakeskustainen ja likaisen vihertävänruskea tai mustahko. Metsässä kasvavat mustarouskut ovat pienempiä ja väriltään vihreämpiä kuin kulttuuriympäristöissä kasvavat. Heltat ovat kermanvalkoiset ja niitä on tiheässä. Jalka on lakin värinen tai vaaleampi. Mustarouskun malto on kovaa ja maitiaisneste valkoista ja kirpeää. Mustarousku on koivun juurisieni. Se kasvaa sekä metsissä että kulttuuripaikoilla, pihoilla ja puistoissa ym. Mustarousku on hyvä ruokasieni 10 minuutin keittämisen jälkeen, mutta sitä ei ole viime aikoina ole suositeltu käytettäväksi sen nekatoriinipitoisuuden vuoksi.

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuusi, Mänty, Rauduskoivu, Haaparousku, Haavanpunikkitatti
 • Pieni metsäsanasto

  • L M

   Metsikkö

   Kasvupaikaltaan, puustoltaan ja käsittelytarpeiltaan yhtenäinen metsän osa, metsikkökuvio.

   Metsä

   Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.

   Metsämaa

   Metsätalouden maata, jolla puu kasvaa vuosittain keskimäärin yli kuutiometrin hehtaaria kohti.

   Metsätie

   Yksityistie, joka on tarkoitettu ensisijaisesti metsätalouden kuljetuksiin. Metsätien rakentamiseen tai perusparannukseen voi saada avustusta Kemera-varoista.