Mustarastas

​Turdus merula, Koltrast
23,5–29 cm, 210 000 paria

Mustarastaskoiras on kokonaan musta. Vanhoilla yksilöillä on keltainen nokka ja silmärengas. Naaras ja nuoret mustarastaat ovat tummanruskeita, kurkku on vaaleanruskean kirjava ja nokka tumma. Mustarastas hyppii reippaana tasajalkaa maassa. Sen laulu on hyvin melodinen ja rauhallinen, huilumainen. Varoitusääni sen sijaan on ärhäkämpi sarja. Mustarastas talvehtii Euroopassa, ja osin myös Suomessa. Muuttavat yksilöt saapuvat maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa. Mustarastas viihtyy kuusi-, seka- ja lehtimetsissä. Se on runsastunut voimakkaasti. 1950-luvun kannanarvio vain 17 000 paria. Mustarastas on sopeutunut pesimälintuna kaupunkiolosuhteisiin eteläisissä kaupungeissa.

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rauduskoivu, Kuusi, Mänty, Kehnäsieni, Lehtokeltavalmuska
  • Pieni metsäsanasto

    • L M S

      Metsä

      Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.