Mehiläishaukka

​Pernis apivorus, Bivråk
52–59 cm, siipiväli 113–135 cm, 4 500 paria

Mehiläishaukka muistuttaa hiirihaukkaa, mutta pitkä kaula tekee lentävän linnun päästä erottuvamman. Mehiläishaukalta puuttuu hiirihaukan vaalea rintavyö. Pyrstö sillä on melko pitkä. Vanhan mehiläishaukan pyrstö on tunnusomainen: Siinä on leveä kärkivyö ja yksi tai kaksi kapeampaa juovaa. Nuori mehiläishaukka muistuttaa hiirihaukkaa enemmän, kuin vanha yksilö. Mehiläishaukka talvehtii Afrikassa. Suomessa sitä tavataan toukokuusta elo–syyskuuhun. Sen pesä on usein vesistöjen läheisyydessä ja hakkuuaukeisiin tai viljelyksiin rajoittuvissa reunametsissä. Mehiläishaukan pääravintona ovat ampiaisten toukat ja pesät, kuten myös sammakot, matelijat ja linnunpoikaset.



 

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korvasieni, Raita, Rauduskoivu, Kuusi, Mänty
  • Pieni metsäsanasto

    • A H L M

      Avohakkuu

      ​Uudistushakkuutapa, jossa hakataan metsikön kaikki puut lukuun ottamatta alueelle jätettäviä säästöpuita tai -puuryhmiä. Hakkuun jälkeen saadaan aikaan taimikko siemeniä kylvämällä tai taimia istuttamalla.