Leppälintu

​Phoenicurus phoenicurus, Rödstjärt
13–14 cm, 590 000 paria

Leppälintukoiras on värikäs: musta kurkku, oranssi rinta, valkea otsa ja harmaa selkä. Naaras on yksivärisempi, harmaanruskea. Molemmilla sukupuolilla on ruosteenpunainen pyrstö, jota ne värisyttävät. Leppälintu laulaa jo hämärissä ja maan pohjoisosissa öisin. Se talvehtii Afrikassa. Suomessa leppälintua tavataan toukokuusta elo–syyskuuhun. Leppälintu suosii valoisia mäntykankaita. Se on kolopesijä ja hakeutuu pihapiirin pönttöihin. Talvehtimisalueiden sääolot vaikuttavat selvästi kannan suuruuteen. Afrikan pohjoisosassa sijaitsevan Sahel-aroalueen pahimmat kuivuusjaksot ovat näkyneet leppälinnun taantumisena.




Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hallavahakas, Kangashapero, Kangasrousku, Kangastatti, Korvasieni
  • Pieni metsäsanasto

    • K L M

      Metsä

      Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.