Kylmänkukka UPM:n harjuluontohankkeessa

​Hämeenkylmänkukka  (Pulsatilla patens) on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu kasvi, joka kasvaa kuivahkoilla, aurinkoisilla harjurinteillä Kanta-Hämeessä. Valoa vaativana kasvina hämeenkylmänkukkaa uhkaa liikavarjostus. Myös maa-ainesten otto on tuhonnut lajin kasvupaikkoja.

UPM Metsä toteutti maillaan Janakkalassa Hämeessä ainutlaatuisen kokeilun istuttamalla uusia hämeenkylmänkukkia. Istutushanke oli osa UPM:n monimuotoisuusohjelman harjuhanketta.

Rauhoitettua kylmänkukkaa ei saa poimia eikä siirtää kasvupaikaltaan. UPM Metsä sai ympäristöviranomaisilta poikkeusluvan kasvattaa kylmänkukkaa siemenistä taimiksi. Taimet istutettiin UPM:n maille Janakkalan Tervavuoren lähistölle vuonna 2008, samalle alueelle mistä siemenet oli kerätty. Seuraavana vuonna kylmänkukan istutuksia jatkettiin Tervavuoressa.

Hämeenkylmänkukan pelastamiseksi elinympäristön hoito, kuten puuston harventaminen ja sammal- tai jäkäläkerroksen poistaminen, on tärkein menetelmä. Kylmänkukan istutushankkeessa on saatu hyviä kokemuksia taimien itämisestä ja alkukasvatuksesta taimitarhalla. Samoin istutus ja siihen liittyvä maanpinnan paljastaminen harjurinteeltä manuaalisesti on onnistunut hyvin. Istutetut taimet ovat selviytyneet ensimmäisestä talvestaan
pääosin hengissä, mutta tulevaisuus vasta näyttää saadaanko menetelmällä kasvamaan kukkivia hämeenkylmänkukkia.

Testaa metsäpersoonasi - tee hauskoja metsätestejä»

 

 

 

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsien monimuotoisuus, Arvokkaat elinympäristöt, Lahopuu, Luontaiset puulajit, Metsien rakenne
  • Video

  • Pieni metsäsanasto

    • L M

      Metsäluonnonhoito

      Metsäluonnonhoito on osa talousmetsien hoitoa. Lainsäädännön ja metsäsertifioinnin asettamat vaatimukset muodostavat hyvän pohjan metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttämiselle. Metsäluonnonhoito on aktiivista toimintaa metsien luonto- ja monikäyttöarvojen lisäämiseksi. Se tarkoittaa esimerkiksi arvokkaiden elinympäristöjen hoitotoimenpiteitä, maisemanhoitoa, vesiensuojelun parantamista tai virkistys- ja monikäytön edistämistä. Yksityinen metsänomistaja voi saada talousmetsien luonnonhoidon kustannuksiin Kemera-tukea. ​