Järripeippo

Fringilla montifringilla, Bergfink
14–16 cm, 1 700 000 paria

Järripeippo on kuin peippo, mutta sen yläperä on kaikissa puvuissa valkoinen. Koiraan pää ja selkä ovat kesällä mustat, kurkku ja rinta ovat ruosteenkeltaiset, kupeilla on mustia täpliä ja nokka on musta. Naaras on hailakampi. Järripeipon kutsuääni on ryystävä ”dzää-y”. Muuttoparvista kuuluu nenäsointinen lentoääni ”jäk”. Laulu on yksitoikkoinen, alituiseen toistuva, lyhyt ja ryystävä surina, joka muistuttaa viherpeipon laulua, mutta on tasaisempi. Järripeippo talvehtii Euroopassa, mutta vähäinen määrä jää talveksi Suomeen. Euroopassa talvehtineet järripeipot muuttavat takaisin huhtikuussa ja viipyvät Suomessä lokakuuhun. Järripeippo on viidenneksi yleisin lintulajimme. Se on peipon pohjoinen vastine ja onkin Pohjois-Suomen metsien runsain lintu pajulinnun ohella. Etelä-Suomessa pesimäkanta on harva ja esiintyminen epäsäännöllistä. Järripeippo viihtyy kaikentyyppisissä metsissä.


Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raita, Rauduskoivu, Kuusi, Mänty, Kataja
  • Pieni metsäsanasto

    • L M

      Metsä

      Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.