Huuhkaja

​Bubo bubo, Berguv
59–73 cm, 3 000 paria

Huuhkaja on suurin pöllömme. Se on väritykseltään kirjavan kellanruskea, siinä on mustia täpliä ja viirutusta. Istuvalla linnulla erottuvat korvatupsut. Silmät ovat oranssit. Huuhkajan laulu on matala kaksitavuinen huhuilu ”huu-hu”, jossa paino on ensimmäisellä tavulla. Laulun jälkiosa on ensimmäistä osaa matalampi. Huuhkaja toistaa ääntää noin kymmenen sekunnin välein tai harvemmin. Ääni kantautuu jopa neljän kilometrin päähän, tosin kauas kuuluu vain huudon alkuosa. Huuhkaja juhuilee lopputalvesta kevääseen ja on aktiivinen jo hämärissä ennen pimeän tuloa. Se talvehtii Suomessa. Huuhkaja viihtyy jyrkänteiden ja kallioiden pirstomissa kuusi- ja mäntymetsissä. Se pesii jyrkänteellä tai muussa suojaisessa paikassa. Huuhkaja syö nisäkkäitä, mm. jäniksiä sekä lintuja, kuten variksia, lokkeja ja kanalintuja. Osa kannasta hyödyntää kaatopaikkojen rotta-apajia. Huuhkajakanta on runsastunut, vaikka huuhkaja oli aiemmin voimakkaasti vainottu.


Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raita, Rauduskoivu, Kuusi, Mänty, Kataja
  • Pieni metsäsanasto

    • L M

      Metsä

      Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.