Hömötiainen

​Parus montanus, Talltita
12–13 cm, 910 000 paria

Hömötiainen on harmaanruskea. Sen valkeaan poskeen rajoittuva päälaki on himmeänmusta ja sillä on tumma kurkkulappu. Hömötiainen on sekoitettavissa lähinnä viitatiaiseen, joka on meillä hyvin harvinainen. Hömötiaisen kutsuääni on ”tsi-tsi tääh tääh tääh”. Se laulaa sekä surumielistä säettä että iloisempaa liverrystä. Hömötiainen talvehtii Suomessa. Se viihtyy monenikäisissä ja monenlaisissa sekametsissä, joissa on lehtipuupökkelöitä. Myös rämeillä siihen voi törmätä. Hömötiainen on kolopesijä, joka kovertaa itse pesäkolon. Se on linturuokintojen vakiovieraita varsinkin metsäisillä seuduilla. Hömötiainen on peloton lintu.


Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rauduskoivu, Kuusi, Mänty, Kehnäsieni, Lahopuu
  • Pieni metsäsanasto

    • L M P S

      Metsä

      Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.