Vornan pyhä lähde

​Eino Leino on ottanut runonsa aiheen Ylä-Savossa ja Kainuussa satoja vuosia eläneistä tarinoista, jotka liittyvät läntisen asutuksen levittäytymiseen Sisä-Suomeen. Pähkinäsaaren rauhassa 1323 Ruotsin ja Venäjän raja piirrettiin kartalle ja muutamia yksittäisiä rajapaikkoja merkittiin ehkä maastoon. Mutta kyseessä ei ollut pelkästään kahden valtakunnan raja. Se oli myös idän ja lännen kirkkojen sekä kulttuurien raja. Ruotsi pyrki kuitenkin laajentamaan aluettaan ja työnsi harvalukuista karjalaisväestöä idemmäksi. Kyseessä oli itse asiassa sissisota, joka päättyi vasta 1595 solmittuun Täyssinän rauhaan. Se merkitsi ortodoksisuuden ja idän kulttuurin häviämistä suurimmasta osasta Suomea.

Vorna-aiheiset tarinat kertovat vienalaisten retkistä levottomalla raja-alueella. Yksi niistä liittyy yhtiön Pangan tilalla olevaan Vornankorven lähteeseen. Se on ollut esikristilliseen aikaan uhripaikkana. Kun kristinusko saapui idästä, vanhat tavat yhdistettiin uuteen uskoon. Vornan lähteestä tuli pyhä, jossa ihmisiä kastettiin ortodoksisuuteen. Lähteen vedellä on uskottu olevan ominaisuuksia, jotka mm. antavat siinä kastetuille poikalapsille poikkeuksellisen voiman, älyn ja nokkeluuden. Urho Kekkonen on kertonut, että hänet kastettiin alle vuoden ikäisenä lähteen vedellä. Ainakin Kekkosen kohdalla mainitut ominaisuudet tulivat kyllä vahvasti näkyviin.

Vanhat tarinat eivät ole vain legendoja, vaan ne perustuvat todellisiin tapahtumiin. 1990-luvulla tehdyissä tutkimuksissa lähteestä ja sen lähistöltä on löytynyt satoja vanhoja esineitä. Moniin on kaiverrettu eränkäyntiin liittyviä esikristillisiä symboleita. Löydöksissä on myös meripihkakoruja, pronssisia rintaneuloja, keihäänkärkiä, miekan osia sekä vanhoja rahoja.

Vuosisadat kuluivat, mutta ihmeellisesti suullinen perinne säilytti tietoja pyhästä lähteestä. UPM rauhoitti lähteen lähiympäristöineen 1997 ja virallinen kunnian palautus tehtiin 1998, kun nykyinen Oulun metropoliitta Panteleimon pyhitti Vornan lähteen veden. Ympyrä  sulkeutui.

Lue koko artikkeli

​Aunuksessa kauas, julki
kuului Vorna voimallinen.
Monet Suomen retket kulki,
työnä ryöstö, tappaminen.
Varhain oli Kainuun kauhu;
Pahemmaksi vielä paatui,
Missä matkas, syttyi sauhu,
Missä iski, miesi kaatui.

Ote Eino Leinon runosta Vornan virsi, Simo Hurtta. Runoja isonvihan ajoilta. Ensimmäinen sarja, Otava 1904. 

Luontokolumnin kirjoittaja Eero T. Väisänen on UPM Metsän ympäristöasiantuntija. Kolumnisarja on julkaistu Metsän henki -lehdissä.Aiheeseen liittyvät artikkelit

UPM Säästöpuuryhmän poltto, Metsiemme lintuja, Salaperäinen halava, Minun metsäni , Raita
luontokolumni UPM Metsämaailma
  • Pieni metsäsanasto

    • B

      Biodiversiteetti

      ​Luonnon monimuotoisuus, johon kuuluvat lajien väliset, lajien sisäiset ja niiden perimän monimuotoisuuden variaatiot sekä erilaisten elinympäristöjen runsauden vaihtelu.