Vihdan tekeminen

​Vihdan tekeminen aloitetaan marssimalla metsään ja keräämällä 35-40 koivun oksaa yhtä vihtaa varten. Lehtien tulee olla terveitä ja täysikasvuisia. Muistathan pyytää maanomistajalta luvan, sillä oksien katkominen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.

​Paras vihta tai vasta tulee rauduskoivusta, joka on jämäkämpää ja karheampaa ja kestää paremmin vihdottaessa kuin hieskoivu. Vihdan keskelle voi laittaa hieskoivua tai yhden mustaherukanoksan tuoksua antamaan. 

Aloita tekemällä side noin metrin mittaisesta koivunvesasta. Raappaa kuori pois ja pehmennä vitsas kiertämällä sitä tyvipäätä kohti. Lado noin 50 cm mittaiset oksat yksi kerrallaan lehden harmaa puoli ulospäin. Lehden nurja puoli on karheampi, joten se ei tartu vihtoessa kosteaan ihoon kiinni. Riivi kahvan osalta lehdet pois. Kun puolet oksista on ladottu, käännä kimppu ja lado toinen puoli.

Pujota vitsas vihdan tyviosan läpi, kierrä simpukaksi ja kiristä. Jatka vitsaksella tyveä kohti ja tee toinen panta ja lenkki ripustusta varten. Lopuksi tasoita kahvan pää puukolla. Kunnon vihta kestää useamman käyttökerran.

Talven saunomisia varten voit kuivattaa vihtoja ilmavassa ja varjoisassa paikassa. Kuivattu vihta herätetään vedessä ennen käyttöönottoa. Vihta voidaan myös pakastaa muovikelmuun käärittynä.     

Tee testi - mikä puulaji olet? 

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsänomistamisen erilaiset tavoitteet, Jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet, Metsiemme ruokasieniä , Metsävalokuvaus, Suppilovahvero-savuporokeitto
saunavihta
  • Pieni metsäsanasto

    • M

      Metsä

      Ekosysteemi, joka on puuston ja muun kasvillisuuden peittämä. Metsään kuuluvat maaperä sekä siihen liittynyt elollinen luonto. Metsäekosysteemi ja siihen kuuluvat lajistot ovat jatkuvassa muutostilassa.