Suunnistus – hyödyllinen jokamiehen taito

​Oletko ajanut matkaillessa harhaan? Oliko työhön liittyvä kokous- tai tapaamispaikka hukassa? Tuottiko marja- tai sienimetsässä lähtöpaikkaan paluu ongelmia? Etsikö hyvää koko perheen harrastusta? Kaikkiin näihin kysymyksiin ja käytännön ongelmatilanteisiin helpotusta toisi hyvä suunnistustaito.

Ei ihme, että nykypäivän trendilajiksi on muodostunut suunnistus. Se helpottaa arjessa selviämistä ja metsässä toteutettavana hyvin pienen kynnyksen harrastuksena luo mahdollisuuden virkistyä ulkoilmassa, yksin tai yhdessä koko perheen tai ystävien kanssa. Mukavasti sekä henkistä että ruumiillista kuntoa koettelevana suunnistaminen on kokonaisvaltainen ja rentouttava elämys. Hyödyllinenkin, sillä siinä kunto kohoaa ja kansalaistaito karttuu!
Suunnistuksessa on kilpailtu jo yli sadan vuoden ajan. Urheilulajina se syntyi sotilaspiireissä ja nimenomaan  pohjoismaissa. Täällähän on suunnistustaitoa tarvittu, etäisyydet ovat olleet pitkiä ja metsäiset salot asumattomia. Nykypäivänä suunnistus on laajentunut globaaliksi lajiksi ja siihen on syntynyt erilaisia alalajeja. Hiihtosuunnistus, kaupunkeihin sijoittuva sprinttisuunnistus ja pyöräsuunnistus ovat niistä yleisimmät.

Suunnistuksen erityispiirteisiin kuuluu se, että se on hyvin tasa-arvoinen laji. Harvassa ovat ne harrastukset, joissa samaan tapahtumaan kokoontuvat niin maailman huiput, kuin kansalliset kilpasuunnistajat, jopa tavalliset kuntoilijat. Niin nuoret kuin vanhukset. Kilpailuissa on sarjat eri-ikäisille ja eri taitotason suunnistajille.

Kilpasuunnistuksen harrastajamäärät ovat pysyneet viime vuodet melko vakiona. Sen sijaan hurjasti on kasvanut kuntosuunnistajien joukko. Suunnistusseurojen lasten ja aikuisten suunnistuskoulut tuottavat harrastajia lajin pariin. Aloittamisen kynnys on matala ja jokainen pääsee helposti haastamaan itseänsä ja saamaan elämyksiä metsäluonnosta. Eikä kilpailla tarvitse – ellei sitä itse halua!

Metsä ja ihminen voivat kehittyä sopusoinnussa keskenään. Suunnistus on laji, jossa luontoa opetetaan alusta saakka kunnioittamaan. Näin pitääkin olla, sillä suunnistustapahtuman järjestäminen  edellyttää maanomistajien suostumuksen. Siksi metsänomistajien tarpeet otetaan suunnistuspiireissä tarkasti huomioon. Metsän herkät kohteet ja vaikkapa riistan suoja-alueet kyetään hyvin huomioimaan ja etenkin isoissa tapahtumissa niihin tarkoin paneudutaan.

Uskalla kokeilla suunnistusta! Katso paikallisen suunnistusseuran kuntorastikalenteria ja lähde rohkeasti kokeilemaan. Saatat yllättyä siitä, miten laji vie mukanaan; rastit löytyvät, joskus suoraan, joskus vähän mutkitellen. Ja aina jää parannettavaa, mikä kannustaa yrittämään ensi kerralla uudelleen.

Selvitä metsäpersoonasi hauskojen testien avulla» 

Lue koko artikkeli