Pajupillin teko

​Toukokuu on parasta aikaa pajupillin tekemiseen. Tällöin pajun jälsisolukko on pehmeää ja kuori irtoaa helposti. Pajupillin tekeminen on mukava syy metsäretkeen lasten kanssa esimerkiksi taimikontarkastuksen yhteydessä.

Pajupilliä varten tarvitset sileäkuorisen, suoran, sormenpaksuisen, noin 15 cm pitkän pajun oksan. Muistathan, että pajun katkaisemiseen tarvitaan maanomistajan lupa, sillä se ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. 

Aloita tekemällä suukappale. Tätä varten leikataan oksan toinen pää vinoksi, kuten nokkahuilussa. Seuraavaksi tehdään pieni puuainekseen ulottuva lovi 2-3 cm päähän suukappaleesta. Terävällä puukolla viilletään kuoren paksuinen viilto ympäri oksan 5-10 cm päähän lovesta. Tämän jälkeen seuraa vaikein vaihe, johon kannattaa varata aikaa. Soittopään ja viillon välistä kuorta koputellaan puukon kahvalla erityisen varovasti. Samalla kuorta kierretään  edestakaisin, jotta se löystyy ja irtoaa. Kuori on saatava ehjänä irti, sillä se laitetaan myöhemmin takaisin.

Viiston soittopään ja loven välistä veistetään palanen pois. Tehtyä lovea suurennetaan. Loven syvyys vaikuttaa pillin soittoääneen. Kuori laitetaan takaisin pillin päälle. Nyt on aika kokeilla soittoääntä. Valmis pajupilli kuivuu keväällä nopeasti ja ääni katoaa, joten pilliä voi säilyttää muutamia päiviä puhtaassa vedessä. 

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puukaupan kulku, Metsäkäynti, Metsien monimuotoisuus, Luontaiset puulajit, Metsiemme puita
Pajupillin teko. UPM Metsämaailma - metsäkirjasto.
  • Pieni metsäsanasto

    • W

      www.metsämaailma.fi

      UPM:n metsäaiheinen verkkopalvelu, jonka avulla kaikki metsänhoidon toimenpiteet onnistuvat sähköisesti.