Mitä tarkoittaa kelirikkokelpoinen tie?

​Tien kelirikkokelpoisuus tarkoittaa sitä, että tiellä voidaan liikennöidä läpi vuoden, myös kelirikkoaikaan. Tie kestää puutavara-auton liikkumisen, joten puunkorjuuta ja -kuljetusta ei tarvitse rajata tietylle ajalle.  

Kelirikkokelpoisuus on arvokas ominaisuus, koska sellaisen tien varressa olevat leimikot ovat tavoiteltavia ja niistä ollaan yleensä valmiita maksamaan korkeampaa hintaa. Lisäksi hyväkuntoinen metsätie tehostaa metsänhoitotöitä, nostaa kiinteistön arvoa ja metsiin pääsee myös virkistyskäyttötarkoituksissa.

Jos tien pinta on urittunut, monttuinen ja liejuuntuu kelirikon aikana tai tie on menettänyt kantavuutensa, on perusparannuksen aika. Metsätien perusparannuksessa raivataan tien reunat, avataan raviojat ja muotoillaan tienrunko uudestaan. Tarvittaessa tietä levitetään ja rumpuputket ja sillat uusitaan.

Tutustu UPM Metsätie palvelupakettiin, joka sisältää joko uuden tien rakentamisen tai tien perusparannuksen. Metsäasiakasvastaavaltasi saat lisätietoja. 

Lue mitkä tekijät vaikuttavat puun hintaan» 

 

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puunkorjuu, Puutavaran kuljetus, Kartiohuhtasieni, Keltavahvero, Korvasieni
metsätien perusparannus
  • Pieni metsäsanasto

    • M

      Metsätie

      Yksityistie, joka on tarkoitettu ensisijaisesti metsätalouden kuljetuksiin. Metsätien rakentamiseen tai perusparannukseen voi saada avustusta Kemera-varoista.