Minun metsäkokemuksiani

​Isäni oli evakko ja äitini sotaleski, kun he perustivat uusperheen. Isänikin oli leski ja me kolme lasta synnyimme heidän yhteisinään, minä keskimmäisenä. Kaikkiaan meitä oli kuusi.

Isäni ja äitini tekivät pellot metsästä, ilman traktoreita. Kun minä synnyin vuonna 1950, meille tehtiin uusi talo ja sähköt. Muistan, kuinka äitini kotitalolle mentiin metsäpolkua pitkin, ja aina se oli yhtä mielenkiintoista. Kesällä poimittiin ahomansikoita ja talvella mentiin potkukelkalla tai suksilla. Se polku ei ollut pitkä, jotain 300 metriä, mutta siinä välillä oli myös pikku puro.

Vanhempani veivät meidät pienenä heti metsään, kun kynnelle kykenimme. Marjoja piti kerätä kouluun ja kotiin, kouluun joka syksy monta litraa puolukoita tai karpaloita. Lakkoja ja vadelmia söin enemmän kuin keräsin ja äiti oli vihainen, koska särvin, kaikenlainen, oli silloin arvossaan. Isän kanssa kävin metsälammella ongella. Oli juhlaa, kun sain olla isän kanssa ihan kaksin vain.

Kerran tehtiin naapurin tytön kanssa maja metsään, johon vein äidin mattoja luvatta. Lehmät sen sitten särkivät. Minusta metsä oli aina lumoava ja antoi siivet mielikuvitukselleni. Talvella veljeni tekivät hyppyrimäkiä metsään ja olihan niitä minunkin kokeiltava, vaikka sukset katkesivat.

Mieheni on metsuri, ja on luonnollista, että perinne jatkui. Poikamme viihtyivät metsässä. Vanhin poikani harrastaa metsästystä ja kalastusta. Pienenä hän oli niin kiinnostunut sienistä, jäkälistä ja muista, että opettaja antoi kympin biologiasta ala-asteen päästötodistukseen ja sanoi, ettei hänkään tunne sieniä niin hyvin kuin poikamme. Kaksi poikaamme möivät myös pienenä marjoja ja sieniä marja-autoon. Voi sitä silmien loistetta, kun he saivat siitä rahaa. 4H oli myös lapsillani hyvä harrastus ja poikani on pitänyt kala- ja riistapäiväkirjaa koko ikänsä.

On totta, että metsä vastaa, niin kuin sinne huudetaan, se on suomalaisten toinen sielu.


Irma Hyvärinen 

Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suppilovahvero-savuporokeitto, Raita, Rauduskoivu, Kuusi, Mänty
  • Pieni metsäsanasto

    • A K M

      Kangas

      ​Tarkoittaa metsätaloudessa kivennäismaata, jota yleensä peittää kasvijätteistä muodostunut karike- ja humuskerros